четвъртък , септември 19 2024

Старомоден метод: Ето как нашите баби са сваляли високата температура на пациента:

Когато някой има много висока телесна температура, която искате да намалите, съблечете всички възможни дрехи от него, оставете го да облече нещо леко.

Освен това не покривайте болния, защото ще вдигнете температурата му, а това не искате. Помага и за проветряване на пространството, което също се препоръчва при болести, за да не се натрупва причинителя в къщата.

Най-известните методи за сваляне на висока телесна температура идват от нашите баби и прабаби – с картофи и ракия. В първия случай картофът се нарязва на филийки, притиска се към стъпалата и се обуват чорапи.

Картофите остават на краката известно време, докато изсъхнат и потъмнеят, след което се заменят с пресни. Същата процедура можете да направите и върху дланите си – наредете резените картофи и увийте дланите си с нещо, така че картофите да останат близо до кората.

Друг метод включвал намазване на пациента с домашна ракия, която изтегля топлина от тялото. Бабите слагали ракията върху кърпа и с нея мажели краката, ръцете и гърдите на болния. Умееха да правят лапи от ракия и да ги държат на гърдите си.

Компресите със студена вода също помагат. Поставят се на гърдите и челото и се покриват със суха кърпа. Веднага щом кърпата се затопли, процедурата се повтаря. А душът с хладка вода ще премахне повишената температура.

Ябълковият оцет също е страхотен. Много е просто – смесете оцет и вода, така че да има два пъти повече вода. Напоете марля в нея и нанесете превръзки върху пациента. Поставете ги на челото и стомаха си. Повторете това няколко пъти, докато температурата спадне малко.

  Питбул грабва пелените на бебето и започва да го влачи - секунди по-късно семейството разбира, че тя е герой

А ментата е дар от природата, който помага да охладите нещата. Капнете няколко капки етерично масло в купа с топла вода, потопете в нея марля, леко я изцедете и я нанесете като лапа на тила и на челото.

Има и друг начин, който е да втриете няколко капки етерично масло от мента в краката и дланите. Не е лоша идея да сложите една капка в горещ чай, а чайът от сух джоджен с малко лимон и мед също е отличен.

Уверете се, че пациентът приема достатъчно течности, за да избегне дехидратация. Например леките зеленчукови супи и леката лимонада с малко сол помагат за това. Това ще осигури на болния организъм необходимите витамини, минерали и електролити, които се отделят от тялото чрез изпотяване.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *