четвъртък , септември 19 2024

Изследване: Вашата кръвна група може да повлияе на риска от ранен инсулт:

Хората с кръвна група А са по-склонни да получат инсулт преди 60-годишна възраст в сравнение с хората с други кръвни групи, показва проучване.

Кръвните групи описват богатото разнообразие от химикали на повърхността на нашите червени кръвни клетки. Сред най-известните са тези, наречени A и B, които могат да присъстват заедно като AB, поотделно като A или B или изобщо да не присъстват като 0, пише Science Alert .

Дори в тези основни кръвни групи има фини вариации, които са резултат от мутации в отговорните гени. В проучване, публикувано миналата година, изследователите на геномиката откриха ясна връзка между гена на подгрупата А1 и ранното начало на инсулт.

Изследователите са събрали данни от 48 генетични проучвания, които включват приблизително 17 000 души с инсулт и близо 600 000 контроли без инсулт. Всички участници бяха на възраст между 18 и 59 години.

Търсене в целия геном разкри два локуса, силно свързани с по-ранен риск от инсулт. Едното съвпадало с местоположението на гените на кръвната група.

Дори 16 процента по-висок шанс

След това друг анализ на специфични типове гени на кръвна група установи, че хората, чиито гени кодират вариацията тип А, имат 16% по-голям шанс да получат инсулт преди 60-годишна възраст в сравнение с популацията от други кръвни групи. За тези с ген група 01 рискът е с 12% по-нисък.

Въпреки това, изследователите отбелязват, че допълнителният риск от инсулт при хора с кръвна група А е малък, така че няма нужда от допълнително внимание или скрининг в тази група. „Все още не знаем защо кръвна група А би представлявала по-висок риск“, каза старши автор и съдов невролог Стивън Китнър от Университета на Мериленд.

  Не си губете времето с тях: лесно можете да разпознаете глупавите хора по една черта

„Но това вероятно е свързано с фактори на кръвосъсирването като тромбоцити и клетки, които покриват кръвоносните съдове, както и други циркулиращи протеини, всички от които играят роля в развитието на кръвни съсиреци“, добави той.

Въпреки че резултатите от проучването може да изглеждат тревожни, нека ги поставим в контекст. Всяка година в САЩ малко под 800 000 души получават инсулт. Повечето от тях, около три на четири, се срещат при хора над 65 години, като рисковете се удвояват на всяко десетилетие след 55-годишна възраст.

Освен това хората, включени в проучването, са живели в Северна Америка, Европа, Япония, Пакистан и Австралия, а хората от неевропейски произход съставляват само 35 процента от участниците. Бъдещи проучвания с по-разнообразна извадка биха могли да помогнат за изясняване на значението на резултатите. „Ясно е, че се нуждаем от повече последващи проучвания, за да изясним механизмите на повишен риск от инсулт“, каза Китнер.

Ключово откритие

Друго ключово заключение от проучването идва от сравняването на хора, които са имали инсулт преди 60-годишна възраст, с тези, които са имали инсулт след 60-годишна възраст. За целта изследователите са използвали набор от данни от около 9300 души на възраст над 60 години, които са имали инсулт, и около 25 000 контролни хора на възраст над 60 години, които не са имали инсулт.

Те открили, че повишеният риск от инсулт при кръвна група А е станал незначителен в групата с късен инсулт, което предполага, че инсултите, които се появяват в ранна възраст, може да имат различен механизъм в сравнение с тези, които се появяват по-късно.

Инсултите при по-млади хора е по-малко вероятно да бъдат причинени от мастни отлагания в артериите (процес, наречен атеросклероза) и по-вероятно да бъдат причинени от фактори, свързани с образуването на съсиреци, казват авторите.

  Мъж се появи жив четири месеца след погребението си:

Проучването установи също, че хората с кръвна група B са с около 11 процента по-склонни да получат инсулт в сравнение с контролната група без инсулт, независимо от възрастта им. Предишни проучвания показват, че частта от генома, която кодира кръвната група, наречена „АВО локус“, е свързана с калцификация на коронарната артерия, която ограничава кръвния поток и сърдечен удар.

Генетичната последователност за кръвни групи A и B също е свързана с малко по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци във вените, наречени венозна тромбоза.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *