четвъртък , септември 19 2024

Хората с тези кръвни групи са изложени на по-голям риск от кръвни съсиреци, хипертония…:

Хората с определени кръвни групи са по-склонни да имат кръвни съсиреци или кървене, камъни в бъбреците или хипертония, предизвикана от бременността.

Проучване, публикувано в eLife , потвърждава установени преди това връзки между определени кръвни групи и риска от образуване на кръвни съсиреци и кървене и установява нова връзка между камъните в бъбреците и кръвна група B в сравнение с тип 0. Тези открития могат да доведат до нови прозрения за това как човек кръвната група може да предразположи към развитието на определено заболяване.

Предишни проучвания установиха, че хората с кръвна група А или В са по-склонни да имат сърдечно-съдови заболявания или да имат кръвен съсирек, отколкото хората с кръвна група 0. Други предполагат, че хората с определени кръвни групи може да са по-податливи на някои инфекциозни заболявания.

„Все още има много малко налична информация за това дали хората с Rh положителна или Rh отрицателна кръвна група могат да бъдат изложени на риск от определени заболявания или колко други заболявания могат да бъдат повлияни от кръвната група или група“, казва авторът Торстен Дален, доктор на науките студент в катедрата по медицина в Солна, в Каролинския институт в Стокхолм.

„За да помогнем за запълването на тази празнина, използвахме безпристрастен подход, за да изследваме връзката между кръвните групи AB0 ​​и Rh групите и повече от 1000 заболявания“, добави той.

Dahlén и колеги сканираха шведски здравни регистри с информация за повече от пет милиона души, търсещи връзки между AB0 или Rh положителна или Rh отрицателна кръвна група и повече от 1000 заболявания. Те откриха 49 заболявания, които са свързани с кръвни групи AB0 ​​и една, която е свързана с Rh група.

  Видях възрастна жена с бастун и забрадка, която помоли за помощ:

Техните открития потвърждават, че хората с кръвна група А са по-склонни да получат кръвен съсирек, а тези с кръвна група 0 са по-склонни да получат нарушение на кръвосъсирването. Те също така потвърдиха, че жените с кръвна група 0 са по-склонни да получат хипертония, предизвикана от бременността.

Освен това те откриха нова връзка между кръвна група В и по-ниския риск от развитие на камъни в бъбреците. И жените, които са били Rh положителни, са по-склонни да получат хипертония, предизвикана от бременността.

Авторите казват, че са необходими повече проучвания, за да се потвърдят резултатите и да се определи как различните кръвни групи или групи могат да увеличат риска от определени заболявания или дали има алтернативни обяснения за тези връзки.

„Нашите открития подчертават нови и интересни връзки между състояния като камъни в бъбреците и индуцирана от бременност хипертония и кръвна група или групи“, заключава старшият автор Густав Едгрен , доцент по епидемиология в Karolinska Institutet и лекар в Катедрата по кардиология в Södersjukhuset.

„Те полагат основата за бъдещи проучвания за определяне на механизмите зад развитието на болестта или за изследване на нови начини за идентифициране и лечение на индивиди с определени състояния“, каза той.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *