четвъртък , септември 19 2024

В студена или във вряща вода? – какво е по-добре за твърдо сварени яйца:

Ако въведете „твърдо сварени яйца“ в търсене с Google, ще намерите повече от 28 милиона статии за това как да ги сготвите или приготвите, със съвети за готвене, вариращи от това просто да ги пуснете във вряща вода и да ги сготвите за три до пет минути, докато е по-добре да ги поставите на студено, след което варете бавно за десет минути.

Един от авторите на готварската книга, Марк Битман, казва да поставите яйцата в тенджера с вода със стайна температура, да включите котлона и да оставите водата да заври. След това изключете котлона и похлупете съда и оставете яйцата да престоят десет минути.

Друг автор, J. Kenji López-Alt, носител на наградата The Food Lab, препоръчва да поставите яйцата във вряща вода за 30 секунди, след което незабавно да добавите кубче лед към водата, за да намалите температурата. След това намалете температурата и варете яйцата още 11 минути.

И така, как всъщност сварявате твърдо яйца? Ето какво казват двама професионални готвачи – Ник Корби (съосновател на Egg Shop и автор на книгата „Egg Shop“) и Джейсън Хуа (холандски „шеф готвач“) от Ню Йорк: и двамата се съгласиха, че яйцата трябва да се поставят в съд с вряща вода.

– Забелязах, че яйцата залепват за черупката, когато ги сложа в студена вода, казва Хуа. И Лопес-Алт казва в книгата си, че яйчните белтъци, които се готвят в студена вода, се свързват по-силно с мембраната от вътрешната страна на черупката на яйцата, така че може да не е най-добрият избор, ако искате да ги почистите след готвене, така че остават в едно парче.

  Всеки ден пишех на сина си от старческия дом без отговор, докато непознат не дойде да ме прибере у дома:

Корби казва, че е важно да се готвят в достатъчно вода, за да покрият всички яйца, така че водата да е поне един инч над тях. Допълва, че лично той, малко суеверно, слага малко алкохолен оцет, сол и щипка сода във водата преди да се загрее, за да се обелят по-добре яйцата.

След като ги пуснете в горещата вода, оставете ги да се готвят за 10 до 11 минути, в зависимост от размера, съветва Хуа, докато Корби предлага да намалите температурата и да готвите 8 минути.

След като сварите яйцата, тайната е да ги прехвърлите веднага в студена вода, т.е. съд, пълен с лед и малко студена вода, за да спрете по-нататъшното варене в яйцето и да ги охладите възможно най-бързо.

– Това е много важно, за да можете да почистите яйцата по-лесно и да запазите консистенцията, казва Корби, който оставя яйцата в студена вода поне пет минути, преди да започне да ги почиства.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *