петък , септември 20 2024

Шест логични обяснения за присъствието на духове във вашия дом:

Проучване от 2017 г. на университета Чапман установи, че близо 52 процента от американците вярват, че местата могат да бъдат обитавани от духове, което е 11 процента увеличение от 2015 г. Възможно е обаче да има по-научна основа, която да обясни удрянето и скърцането посред нощ, отколкото неспокойния живот след смъртта. Ето няколко от тях:

1. Електромагнитни полета

Канадският невролог Майкъл Пърсингер е изследвал ефекта на електромагнитните полета върху човешкото възприятие в продължение на десетилетия, като е предположил, че пулсиращите магнитни полета могат да накарат хората да усетят нечие присъствие в стаята. Пърсинджър изучава хората в своята лаборатория, използвайки „Божествения шлем“. Той установи, че определени модели на слаби магнитни полета за 15 до 30 минути над главата на човек могат да дадат на този човек усещане за невидимо присъствие в стаята. Други учени са открили, че местата, смятани за обитавани от духове, често имат необичайни магнитни полета.

2. Инфразвук

Инфразвукът е звук с дълбока честота, който не може да бъде усетен от човешкото ухо. Нискочестотните вибрации могат да причинят различни физиологични неразположения. Учените, които са изследвали ефектите от турбините и шума от трафика в близост до жилища, са открили, че шумът с ниски честоти може да причини дезориентация, чувство на паника, промени в сърдечната честота, промени в налягането и други ефекти, които могат да бъдат свързани с присъствието на спиртни напитки.

3. Мухъл

Шейн Роджърс, професор по инженерство в университета Кларксън, прекара няколко месеца в посещения на предполагаемо обитавани от духове места, търсейки не толкова паранормална дейност: растеж на мухъл. Предишни изследвания показват, че мухълът може да причини симптоми като ирационален страх и деменция. Роджърс се чудеше дали тук има някаква връзка, която да обясни защо хората се чувстват така, както се чувстват.

  Мама котка, която загуби котенцата си, се отнася с малко дете като със собствено бебе:

„Трудно е да се каже дали мухълът е причината за тези симптоми, но ние виждаме тези отровни плесени на места, които са обитавани от духове“, казва Роджърс.

4. Отравяне с въглероден окис

През 1921 г. доктор Х. Уилмър публикува странна история за обитавана от духове къща. А именно, едно семейство, което живееше в обитавана от духове къща – наричано в медицинската литература семейство „H“ – започна да изпитва странни явления, откакто се премести в тази стара къща. Чуха да се движат мебели, странни гласове в нощта, усетиха присъствието на невидим призрак. Те съобщиха, че духовете ги държат в леглото, че се чувстват слаби и много други. Оказва се, че неработеща пещ е напълнила дома им с въглероден окис, причинявайки слухови и зрителни халюцинации. Пещта беше ремонтирана и семейството продължи живота си, без духове.

5. Някой друг каза, че е истинско

В проучване от 2014 г. психолози от Лондонския университет карат участниците да гледат видео, показващо човек, който уж огъва метален ключ с ума си. При едно условие участниците в изследването са гледали видео с „участник“, който действително е работил с изследователите и който е казал, че е видял огъването на ключа. Тези участници са по-склонни да приемат, че ключът действително е бил огънат, отколкото участниците, които са били сдвоени с човек, който е казал, че ключът не е бил огънат.

– Свидетелството на един човек може да повлияе на паметта на друг – казва един от авторите на изследването Кристофър Френч.

Ако някой твърди, че е виждал призрак с абсолютна сигурност, това може да повлияе на друг човек да повярва в призраци.

  Тя тежеше 300 килограма и не можеше да се побере във ваната, а днес всички се обръщат към нея (снимка):

6. Искаме да вярваме

– Има и мотивация да се вярва в духовете – обяснява Френч и добавя, че всички искаме да вярваме в живота след смъртта.

– Изобщо не ни харесва идеята за нашата смъртност. Отношението има силен контрол върху нашето възприятие. Смятаме, че е по-лесно да вярваме на доказателствата за нещо, в което така или иначе искаме да вярваме – подчертава Френч.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *