четвъртък , септември 19 2024

Рак на маточната шийка: Причини, симптоми и как да се лекува това злокачествено заболяване:

Ракът на маточната шийка е злокачествено заболяване, което в повечето случаи се причинява от инфекция с човешкия папиломен вирус (HPV). Развива се в частта на матката, която се отваря в родовия канал. Развива се дълго време, така че понякога са необходими до 15 години, за да се появи този вид рак.

Ракът на шийката на матката може да бъде предотвратен чрез редовни гинекологични прегледи и пап тестове, но също и чрез ваксинация срещу HPV .

Какво причинява рак на маточната шийка?

Ракът на шийката на матката започва на повърхността на шийката на матката и се появява, когато клетките на шийката на матката започнат да се променят в премалигнени клетки.

Основната причина за рак на маточната шийка е HPV вирусът, тоест инфекция, която може да бъде латентна в продължение на години и не е задължително да причинява заболяване или проблеми. След това внезапно може да се активира и да предизвика промени в лигавицата. При някои жени инфекцията ще изчезне от само себе си поради добрия имунитет , докато при някои може да причини промени в шийката на матката и след това рак.

Симптоми на рак на шийката на матката

Ракът на шийката на матката може да бъде разпознат, когато симптомите вече са се развили. Предстадиите нямат никакви симптоми и точно затова са важни редовните прегледи при гинеколог. В напреднал стадий има:

– нередовно кървене

– кървене между циклите

– кървене след полов акт

– болки в долната част на корема

– всякакви промени в изхвърлянето

– менструален цикъл , който е по-обилен и продължава по-дълго от нормалното

  Никога не кипвайте вече преварена вода, ето защо

В напреднал стадий, когато ракът се разпространи в околните тъкани и органи, може да се появят умора, болка в краката или подуване на краката , диария, проблеми с уринирането, коремна болка или болка в долната част на гърба .

Може ли ракът на шийката на матката да бъде предотвратен?

Ракът на шийката на матката може да бъде предотвратен чрез ваксинация срещу HPV, която е безплатна в Хърватия за момичета и момчета до 25-годишна възраст. Не е необходимо да поръчвате или записвате час, достатъчно е да дойдете на адрес Рокефелерова 12. Ваксинирането се извършва всяка сряда от 16 до 18 часа.

Друг начин за предпазване от рак е своевременното му откриване чрез пап-тест при гинекологичен преглед, при който могат да се видят определени промени на шийката на матката. По-точно това е скрининг, който изследва за предпоставки, които могат да причинят рак. С това могат да се открият аномалии на клетките на шийката на матката, така че да бъдат спрени и предотвратени навреме, така че ракът дори да не успее да се развие.

Друг начин за откриване на този рак е специален HPV тест, когато се открият промени на пап теста, докато в някои случаи ще е необходима биопсия.

Въпреки че трябва да се използва защита по време на полов акт, в този случай презервативът не осигурява пълна защита срещу HPV вируса.

Как се лекува ракът на маточната шийка?

Петгодишната преживяемост при жени с рак на шийката на матката е 80 до 90 процента за стадий I, около 60 процента за стадий II, 25 до 35 процента за стадий III и до 15 процента за стадий IV, което е най-лошият стадий, в който ракът се е разпространил върху околните органи.

  Минете по тялото си с яйце, за да видите имате ли магия:

Самото лечение на рака на шийката на матката ще зависи от стадия и тежестта на състоянието, както и от възрастта, здравословното състояние на жената и дали иска да има деца.

Един от методите на лечение е конизацията LLETZ , тоест въвеждането на тънък проводник с нагрят ток, който премахва необичайната област на тъканта на шийката на матката. Друг начин е биопсия, при която се премахват тези клетки, а в някои случаи се използва и лазер.

В по-тежки случаи може да се наложи отстраняване на матката или яйчниците. Също така методът на лечение е химиотерапия или лъчетерапия .

Заключение

Ракът на шийката на матката се причинява от HPV инфекция и е най-честият злокачествен тумор на женските полови органи, веднага след рака на гърдата. Може лесно да се предотврати с редовни прегледи и цитонамазки, но също и с ваксинация срещу HPV. Лечението ще зависи от тежестта на състоянието и стадия на заболяването.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *