четвъртък , септември 19 2024

Ковид може да причини проблеми със сърцето, ето как точно го атакува:

Учените, изучаващи човешките сърца, са установили, че инфекциите затрудняват правилното функциониране на този жизненоважен орган.

Covid може да причини увреждане на сърцето на клетъчно ниво, което може да доведе до дългосрочни проблеми, включително неравномерен сърдечен ритъм и сърдечна недостатъчност, според предварителни изследвания, пише NBC News .

Изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк изследваха постмортална сърдечна тъкан от хора, преболедували ковид, и откриха, че инфекцията е увредила начина, по който сърдечните клетки регулират нивата на калций, минерал, който играе важна роля в свиването на органите и изпомпването на кръвта в тялото. Във втората част на изследването същите увреждания са наблюдавани при мишки с ковид.

Когато човек е заразен с Covid, имунната система започва силен възпалителен отговор в опит да се пребори с вируса . Това възпаление, установено от ново проучване, нарушава начина, по който калцият се съхранява в сърцето.

Калциевите йони – версията на елемента, който носи положителен заряд – са важни посланици, които регулират сърдечната функция, включително скоростта и силата на контракциите на органа. Тези йони се съхраняват вътре в клетките и когато тялото трябва да ги използва, те се освобождават през канали в клетъчната мембрана, което гарантира освобождаването на точното количество калций.

Увреждането, причинено от възпаление по време на инфекция с covid, изглежда подтиква отварянето на тези канали, позволявайки на твърде много калций да изтече от сърдечните клетки, каза д-р Андрю Маркс , кардиолог и професор по биофизика в Колумбийския университет, който ръководи изследването. Този поток от калций, каза той, може да забави сърцето и дори да причини фатални аритмии или нередовен сърдечен ритъм.

  Нека стигне до всеки българин! Баща заведе сина си до тази съборетина и само след миг чу как:

„Каквито и промени да са видели, са причинени от инфекцията“, каза Маркс, добавяйки, че новото проучване е малко и следващата стъпка е да се проведат изследвания в по-голям мащаб.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *