петък , септември 20 2024

Маслена киселина: добра за здравето на червата, но има някои странични ефекти:

Маслената киселина се нарича още бутанова киселина или мастна киселина. Представлява безцветна течност с неприятна миризма. Има го в човешката пот, както и в прясното и развалено масло, но и в животински мазнини и растителни масла, а солите му се използват в козметиката.

Маслената киселина също има някои ползи за здравето. По този начин той може да бъде важен за здравето на червата и също така има противовъзпалителни свойства. Въпреки това, трябва да се направят повече изследвания, за да се докажат ползите от него.

Какво е маслена киселина?

Маслената киселина всъщност е късоверижна мастна киселина (SCFA) и е една от трите киселини, открити в червата.

Неговата основна роля, подобно на ролята на другите две мастни киселини в червата, е да снабдява клетките на дебелото черво с енергия. Въпреки че трябва да се направят повече изследвания, е доказано, че маслената киселина е полезна за здравето и има няколко предимства.

Маслената киселина също се съдържа в потта и вкусът й е подобен на маслото, но има неприятна миризма .

За какво е полезна маслената киселина?

Проведени са проучвания, които показват, че приемането на определено количество маслена киселина за определен период от време може да подобри симптомите на заболявания като синдром на раздразнените черва и болестта на Crohn . Тези проучвания обаче са проведени върху малък брой хора, така че трябва да се повторят върху по-голяма група.

Две проучвания, проведени върху животни, показват, че тази киселина може да намали риска от рак на дебелото черво, а друго проучване, проведено върху животни, показва, че киселината може да помогне за намаляване на риска от затлъстяване .

  Тази рецепта спаси живота ми преди 17 години: Имах тумор на черния дроб и дебелото черво

Къде се намира маслената киселина?

Най-голямото количество се намира в червата, докато по-малки количества се намират в някои храни. Това са само някои от тях:

– гхи масло

– масло

– мляко (краве, козе)

– сирене пармезан

– растителни масла

– кисело зеле

– червено месо

Когато ядете повече фибри, количеството маслена киселина в червата също се увеличава. В допълнение, тази киселина може да се приема под формата на добавка, като хранителна добавка. В този случай той идва под формата на натриев бутират и може да се купи в специализирани магазини и магазини за здравословни храни. Преди да приемете тази добавка, най-добре е да се консултирате с лекар, защото не се знае в каква пропорция ще помогне при проблема.

Маслената киселина има ли странични ефекти?

Като се има предвид, че не е достатъчно проучена, дори не се знае какво количество от тази киселина може да причини странични ефекти при хората.

Доказано е обаче, че води до инсулинова резистентност при бременни и кърмещи плъхове , така че е най-добре да се избягва от бременни и кърмещи жени .

И така, маслената киселина е киселина, която се намира в червата и е полезна за различни проблеми в тях. Освен това се съдържа и в различни храни, докато може да се увеличи чрез консумация на храни, богати на фибри. Ползите от него обаче трябва да бъдат допълнително проучени.

Прочетете също

Сироп, който помага на паметта и зрението, но най-вече за загубата на мазнини около корема

Сироп, който помага на паметта и зрението, но най-вече за загубата на мазнини около корема:

Всеки сезон е подходящ момент за отслабване. За по-бързото изгаряне на мазнини ви представяме проста, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *