петък , септември 20 2024

Изтръпването, което продължава или често се повтаря, може да е признак на сериозно заболяване:

Изтръпването е нарушение на повърхностната чувствителност, т.е. променено усещане на повърхността на кожата. В професионалната медицинска терминология най-често се означава като парестезия, дизестезия (променена), хипестезия (намалена) или хиперестезия (повишена чувствителност), каза неврологът проф. д-р. Спа Лепич.

„Проявява се като усещане за убождане, парене, боцкане, студенина… Често се нарича намалено или повишено усещане за докосване до точката на болка. Това са симптоми на нарушение на повърхностната чувствителност. Те не са специфични за дадено заболяване, а могат да се появят като част от различни заболявания, както на периферната, така и на централната нервна система, но също и като част от някои психични разстройства”, обяснява проф. Д-р Лепич .

За да се оцени естеството, произходът и значението на тези симптоми, е важно да се определи кога и как са се появили, колко време продължават и коя част от тялото засягат, подчертава лекарят.

Професор Лепич обяснява, „че чувствителните нерви (нерви) се състоят от нервни влакна, които произхождат от рецептори в кожата и подкожната тъкан, които регистрират различни модалности като: болка, допир, натиск, вибрации, температура.

„Те се простират към гръбначния стълб, навлизат в гръбначния мозък през задните коренчета на гръбначния стълб и завършват в чувствителни нервни клетки (неврони)“, твърди тя.

Повишено усещане за болка

„Увреждането на чувствителните нерви и неврони води до нарушения на чувствителността, които изпитваме като загуба на чувствителност, намалено, променено или повишено усещане за болка, докосване, натиск, топлина или студ, което изпитваме като болка, изтръпване, боцкане, мравучкане, парене, парене, студ“, обяснява събеседникът на портала N1.

Симптоми на нарушения на чувствителността:

– изтръпване, боцкане (усещане за „игла или трън“)

– болка
– изтръпване или слабост в засегнатата област
– усещане, че засегнатата област е „сънлива“ или „нечия чужда“
– усещане за парене или сърбеж

  ЕДНА МАЙКА разкри, че когато вземе сина си от училище, тя ще се крие в колата си до последната минута:

– гореща или студена кожа

Според професора симптомите могат да бъдат постоянни или периодични. Обикновено тези усещания се появяват в засегнатата област, но могат и да се разпространят.

Жените по-често страдат от синдром на карпалния тунел

Професор Лепич добавя, че жените страдат от синдром на карпалния тунел по-често , поради по-тесен нервен канал.

Има и някои други фактори:

Затлъстяване:  излишните килограми могат да окажат натиск върху нервите и дисковете на лумбалния гръбнак, наддаването на тегло и натрупването на вода по време на бременност могат да окажат натиск върху нервите
Заболяване на щитовидната жлеза: това излага човек на риск от синдром на карпалния тунел
Диабет : диабетът може да причини увреждане на нервите – полиневропатия
Ревматоиден артрит : причинява възпаление, което може да увреди и периферните нерви

Продължително залежаване : може да причини притискане на нерв и да увеличи риска от парестезия
Прекомерна активност : хората, които извършват работа, изискваща повтарящи се движения и вдигане на тежести, са изложени на по-голям риск от прихващане на нерв и парестезия

„Повечето хора са изпитвали временно усещане за изтръпване на ръката или крака, когато са седели с кръстосани крака твърде дълго или са заспали с ръка под главата си. Това се случва, когато нервът е притиснат за дълго време. Усещането бързо изчезва, когато натискът се отпусне. На този вид смущения не трябва да се придава голямо значение, но трябва да се грижим как седим или спим. Изтръпванията, които продължават или често се повтарят в една и съща част на тялото, заслужават повече внимание. Това може да е симптом на сериозно неврологично заболяване или увреждане на нервите“, посочва професор Лепич.

полиневропатия

„ Мравучканията най-често засягат периферните части на крайниците – пръсти, ръце и стъпала и тогава най-често са резултат от заболявания на периферните нерви, които наричаме полиневропатии“, обяснява проф.

  Моят другар си отиде като беше на 25 години и аз вдовица с три деца ги изучих и хора ги направих:

Също така събеседникът на N1 посочва, че полиневропатията най-често се среща като част от диабета, но може да се появи при хронични алкохолици, липса на някои витамини, някои инфекциозни заболявания, някои отравяния или прием на някои лекарства, като част от системни заболявания и някои тумори.

Той добавя, че изтръпването може да се появи като част от постоянния натиск върху периферните нерви. Изтръпването, което засяга едната или двете ръце или крака, може да бъде причинено от компресия на периферни нерви в областта на корена на дланта (в карпалния тунел) или в стъпалото (в тарзалния тунел).

Изтръпването , което се появява с болка в долната част на гръбначния стълб и се разпространява по протежение на крака до пръстите на краката, най-често е резултат от натиска на деформирания диск , разположен между прешлените (дискова херния) върху нервното коренче, което излиза от гръбначния стълб. Същото може да се случи и при натиск върху нервното коренче в шийната част на гръбначния стълб, когато се появи изтръпване по ръката.

Същият проблем възниква в гръдния кош, когато изтръпването се разпространява от гръбначния стълб напред в сегмента, където нервите излизат от повърхността на кожата. Изтръпването може да засегне част от лицето или главата в резултат на натиск върху определени нерви. Подобни симптоми могат да бъдат причинени от възпаление на периферните нерви като част от херпес зостер “, обяснява професор Лепич.

Професор Лепич подчертава, че изтръпването, което засяга едната страна на лицето, тялото и крайниците, най-често е резултат от увреждане на мозъка като част от инсулт, множествена склероза, тумор или възпалителен процес.

Какво причинява изтръпване?

„Всеки с повтарящо се или постоянно изтръпване трябва да посети лекар, особено ако симптомите са нови и постоянни. Ако симптомите продължават или се влошават, пациентът се насочва към невролог. „За да постави диагноза и да установи причината за парестезията, неврологът първо снема анамнеза за началото, продължителността, рецидивите, локализацията, обстоятелствата на възникване на оплакванията, други симптоми и заболявания на пациента, извършва преглед и , в зависимост от находките препоръчвам допълнителни изследвания“, казва неврологът.

  Вcички ѝ ce пoдигpaвaхa: cpaмoтa, хубaвo мoмичe, a миpишe нa пoт! Един дeн я дpъпнaх и ѝ пoдшушнaх peцeптaтa: paзплaкa ce oт paдocт:

Лечение и облекчаване на болката

Професорът посочва, че лекарствата се използват и за облекчаване на симптомите на изтръпване или премахване на болка. Това се отнася преди всичко за аналгетици и антиревматични лекарства като ибупрофен, диклофенак, напроксен… Използването на кортикостероиди, системно или под формата на локални инфилтрации с локални анестетици, също може да допринесе за премахване на симптомите и лечението на периферните нерви. нарушения, предимно компресивна и чувствителна невропатия.

„Ако медикаментите и физиотерапията не елиминират или намалят задоволително симптомите, се смята, че операцията облекчава натиска върху притиснатия нерв. Операцията може да означава освобождаване на карпалния лигамент, освобождаване на лакътния нерв в областта на лакътя или ставата, отстраняване на дегенеративни промени и освобождаване на гръбначномозъчен канал или дискова херния на гърба“, посочва професорът.

Прищипаният нерв не винаги може да бъде предотвратен, но има начини да се намали рискът от него, подчертава той.

„Поддържането на добра стойка и позиция на тялото е от ключово значение за избягване на натиск върху нервите. Като обръща внимание на позицията на тялото при повдигане и носене на товари и чрез честа смяна на позициите, човек може да избегне притискането на нервите, което може да причини изтръпване. Ограничаването на повтарящите се движения или честите почивки по време на тези дейности могат да предотвратят увреждане на нервите и появата на парестезия“, съветва неврологът Лепич.

Той добавя, че поддържането на нормално тегло и редовните упражнения за сила и гъвкавост са добри стратегии за поддържане на здрави мускули и запазване на нервите.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *