четвъртък , септември 19 2024

Проверете риска от инсулт: Прост тест, който можете да направите сами, отнема само 20 секунди

Сърдечно-съдовите заболявания са основната причина за смърт в Сърбия, а инсултът настъпва, когато кръвен съсирек заседне в една от мозъчните артерии и блокира притока на кръв.

Изследователите вярват, че 20-секунден тест може да разкрие много за мозъка на човек и дори да предвиди риска от инсулт.

Изследването е публикувано в списание „Stroke“, а резултатите показват, че хората, които не могат да стоят на един крак поне 20 секунди, имат по-висок риск от инсулт или мозъчно увреждане. Това е японско проучване, което е проведено върху 1400 респонденти. Всички измервания са направени, докато субектите стоят боси, с ръце до тялото.

Учените са открили, че хората с леки когнитивни увреждания, особено тези с Алцхаймер, са склонни към нестабилност, докато стоят на един крак.

„Открихме също, че около една трета от хората с повече от две лезии в мозъка имат проблеми с равновесието. „Гледайки пациенти само с една мозъчна лезия, 16 процента от тях са имали проблеми с баланса “, заключават те.

Клиниката в Кливланд обяснява, че инсултите са една от най-честите причини за мозъчни лезии. Мозъчните лезии могат да засегнат малки до големи участъци от мозъчната тъкан и тежестта на състоянието може да варира от относително лека до животозастрашаваща.

Още през 2009 г. списание за Алцхаймер съобщава, че „дисбалансът при стоене на един крак предсказва по-висок процент на когнитивен спад“, пише Alo.

  4 растения, които предпазват от влага,мухъл и конденз в апартаменти:

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *