четвъртък , септември 19 2024

Хората се кръстят, когато чуят какво им е позволено да правят с тялото на починалия във Вашингтон:

Американският щат Вашингтон прие закон миналата година, който позволява на хората да бъдат превръщани в компост след смъртта, ако желаят това. Този месец първата официално лицензирана компания за производство на човешки компост отвори врати и има много заинтересовани клиенти, съобщава rts.rs.

Recompose е първата от няколко сертифицирани компании, на които е разрешено да превръщат човешки останки в естествен органичен тор. Човешкото тяло се поставя в капсула, съдържаща дървени стърготини, сено и люцерна, а върху нея се поставя допълнителен слой растителен материал. Тялото се оставя там за 30 дни, през които микроби и растения естествено го разлагат.

От всяко тяло се получава около един кубичен метър компост, който може да бъде дарен на национален резерват или на членове на семейството, които могат да използват земята, ако желаят.

„Все още не сме започнали работа, защото чакаме последните разрешителни, но вече имаме 350 души, които са ни избрали”, казва Анна Свенсон от компанията „Recompose”.

Смъртта е мръсна работа

Въпреки че може да изглежда странно и болезнено, този начин на грижа за мъртво тяло всъщност е най-естественият. Смъртта и традиционните форми на погребение в един все по-населен свят са много мръсни практики. Обичайното погребение в кутия изисква много логистика и инфраструктура. Планирането на гробищата, изкопаването на раци, изработването на ковчези и паметници са свързани с огромни разходи. 

Освен това в други части на света се използват големи количества течност за балсамиране, която е силно токсична. Кремацията, от друга страна, изключва много от тези дейности и изисква по-малко пространство, но води до значително замърсяване. Според изчисленията, всяка отделна кремация отделя толкова, колкото средната кола при 800-километрово пътуване.

  Лекар: Едва ли предполагате, че точно този алкохол забавя стареенето и предпазва от деменция:

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *