четвъртък , септември 19 2024

Тя хапваше по една краставица всеки ден, а случилото се в тялото й остави в захлас дори лекарите:

Краставиците са много добра и полезна храна за целия организъм, а и за самата кожа.

Те ни дават енергия и хидратират максимално. От древни времена те се използват в Индия не само като част от диетата, но и в традиционната медицина.

За мнозина този зеленчук е неизменна част от всеки обяд, като добавка към салата, но мнозина не знаят колко е полезен. Ето как се отразява на тялото ни, ако се консумира редовно:

1. Помага за отслабване

Високото ниво на вода в краставиците помага за поддържане на ситостта и контрол на приема на храна. Краставицата не съдържа мазнини и има ниско ниво на калории, така че е отлична за отслабване.

2. Ускорява храносмилането

Краставиците съдържат фибри, витамини и високо съдържание на вода, което помага на храносмилането да работи по-добре. Следователно само една краставица може да реши храносмилателните проблеми.

3. Хидратира кожата и косата

Краставиците са пълни с вода, така че с ежедневната им консумация подобрявате общото ниво на хидратация на тялото, което е голям плюс за здравето.

В допълнение, те съдържат витамини B и C, като цинк, и те са от решаващо значение за красивата кожа. Те също са пълни с кофеинова киселина, която има противовъзпалителни свойства, а физетинът в краставицата помага в борбата с първите признаци на стареене на кожата.

Витамините от група В, като рибофлавин, които са в изобилие в краставиците, са отговорни за поддържането на здрава коса. Освен тях важни са и биотинът и витамин С, които същевременно предотвратяват временния косопад и появата на сива коса.

  Момиче 4 г. пише на починалия си баща, накрая получи отговор

4. Има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и може да намали нивата на холестерола

Също така е богат на калий, магнезий и витамин К, които са от съществено значение за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Витамин К регулира нивото на калций в кръвта, а намаляването на магнезия и калия се свързва с повишаване на кръвното налягане. Освен това, ако го ядете редовно, можете да намалите нивото на холестерола си.

5. Укрепва костите и зъбите

Краставиците съдържат минерали като молибден и флуор, които предотвратяват кариеса. Те също са богати на калций, който е отговорен за здрави зъби и кости.

6. Може да премахне лошия дъх

Ако консумирате краставица, можете да забравите за дъвките и борбата с лошия дъх. Краставицата ще освежи устната кухина и ще излекува рани. Поставете едно кръгче краставица на небцето и задръжте за половин минута, бактериите, отговорни за лошия дъх, ще бъдат елиминирани.

Прочетете също

Сироп, който помага на паметта и зрението, но най-вече за загубата на мазнини около корема

Сироп, който помага на паметта и зрението, но най-вече за загубата на мазнини около корема:

Всеки сезон е подходящ момент за отслабване. За по-бързото изгаряне на мазнини ви представяме проста, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *