четвъртък , септември 19 2024

Вредни твърдения, които всички сме чували от детството: Ето защо децата ходят на терапия, когато пораснат:

Ежедневието не е лесно, но поне можем да се опитаме да разчупим моделите, които са ни тровели като деца

Думите, които родителите казват, могат да причинят много вреда на децата и повече, отколкото можете да си представите. Може би едно изречение изглежда безобидно на пръв поглед, но повярвайте ми, не е така.

Шанън Морони, терапевт и специалист по травми в Торонто, каза, че има много клиенти, които си спомнят точните думи, използвани за омаловажаването им или обезценяването им.

– Причината, поради която мнозина идват при мен като възрастни, е да разбият някаква неистина, която са си вързали като деца и която сега предизвиква истински хаос в живота им – каза тя.

Има няколко фрази, които никога не трябва да казвате на децата си, независимо колко предизвикателно е ежедневието ви и колко стресирани сте.

ЗАЩОТО АЗ ТАКА КАЗВАМ

Знаем, че понякога не е лесно да се даде обяснение, така че за да спестите време и проблеми, посегнете към тази фраза.

Защото аз така казах – без никакво обяснение, а детето има нужда от обяснение за всяко „не“. И дори трябва да му предложите „да“ – можете да кажете/приемете/направите това вместо това.

СПРИ ДА ПЛАЧЕШ

Няма нищо по-лошо от това да кажеш на разстроено дете – спри да плачеш или ще ти дам истинска причина да плачеш. Родителите не говорят за желанията и нуждите на детето, които са предизвикали плача, а това е важно, защото всяко поведение е породено от някакво чувство, което отново е дошло от някаква нужда.

  Дoмaшнa тoр зa opхидeи-caмo зa 14 дни я нaкapaйтe дa цъфнe:

Вместо това проблемно твърдение, може би не е зле да кажете на детето – Виждам/разбирам, че се ядосваш и е добре, че сега се чувстваш така. След това преценете малко повече ситуацията, определете коя е основната нужда на детето и се опитайте да я задоволите. Разбира се, също така е важно да се обсъди поведението и как трябва да се промени. 

 

Шанън казва, че родителите трябва да позволяват на децата си да плачат, защото е по-вероятно да разкрият нещо по-дълбоко, ако има нещо в основата на тяхната скръб.

Например, когато дете си пише домашните и счупи молив и плаче – може да е защото е имало тежък ден в училище или негов връстник е казал нещо злобно.

– Когато кажете „това е само молив, спрете да плачете“, ще бъде по-вероятно да прехвърлите на вътрешния, ментален план всички чувства, които са в основата на проблема – каза Шанън.

ВИЖТЕ КАК МОЖЕ БРАТЪТ/СЕСТРАТА

Може да откриете, че сравняването на себе си с други деца е страхотен мотиватор. Но това, което детето чува, е само, че обичате братчето или сестричето му повече или че той или тя е по-лош. Това създава чувство на завист, което може да доведе до проблеми със самочувствието в дългосрочен план.

ВСИЧКО ПРАВО С ВАШЕТО ИЛИ ТЯХНОТО

Терапевтът предупреждава, че говоренето за външния вид или тялото на детето може да доведе до хранителни разстройства, които ще ескалират в зряла възраст.

 

Освен това родителите трябва да внимават, когато правят изявления за себе си като „Напълнях“, защото детето може да го приеме като съобщение, че трябва да се промени физически, за да бъде достатъчно добро.

  Когато пиете кафе с мляко и захар, в тялото ви се случват невероятни неща:

Шанън също съветва да обсъждаме храната като нещо, на което да се наслаждаваме, а не просто като гориво, което да изгаряме по време на тренировка.

ОСТАВИ МЕ НА МИРА!

Родител, който не се нуждае от случайна почивка от децата, вероятно не съществува или няма да го признае, но проблемът е, когато отхвърлянето на дете стане рутина. С изявления като „Не ме притеснявай“ и „Остави ме на мира“ можете да ги отблъснете от себе си, да разклатите доверието им и с течение на времето те могат да си помислят, че не могат да говорят с вас, защото винаги сте твърде заети.

 

БЪРЗАЙТЕ ИЛИ ЩЕ СТЕ САМ

Натоварен график, крайни срокове, трафик, липса на сън са само част от причините за тази така използвана родителска пръчка. Ако обаче казвате на детето си да бърза всеки ден, докато се опитва да намери одеялата си, ще го накарате да се почувства виновно и изобщо няма да го бързате. Напротив, може да стане още по-сложно. Опитайте се да намерите малко по-спокоен начин да ускорите нещата. Кажете му, че ще му помогнете малко, но че е страхотно, че се опитва, или просто отделете повече време за някои неща, които смятате, че може да отнеме повече време.

КАК ДА НЕ ГО НАПРАВИШ, ЛЕСНО Е

Това, което е лесно за вас, със сигурност не е за дете. Ако смятате, че има лесен начин да усвои определен материал, тогава трябва да му покажете това, а не да задавате въпроси, които само ще го изнервят.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *