събота , октомври 19 2024

Проблеми със здравето,за които трябва да внимаваме след 40:

Всяко десетилетие крие своите предизвикателства и 40-те години не са изключение. Дори да сте напълно здрави и в добра форма, има някои неща, за които да внимавате. Вижте 8 проблема със здравето, за които да внимавате след 40.

Свръхактивен пикочен мехур

След 40 в пикочния мехур настъпват промени, които са осезаеми и могат да създадат дискомфорт в ежедневието. С годините нервите на пикочния мехур не работят толкова добре. Освен това мускулите се удебеляват, което намалява капацитета на пикочния мехур.Най-вече при дамите се наблюдават инконтиненция и свръхактивен пикочен мехур. Добър начин за превенция са упражненията за стягане на тазовото дъно (т.нар. Кегел). Редовният прием на вода също е от огромно значение. В краен случай може да се приемат медикаменти.

Симптоми на перименопаузата

Около средата на 40-те повечето жени започват да изпитват първите симптоми на перименопаузата. Това е периодът, който предхожда менопаузата и в него влизат всички онези неприятни симптоми като горещи вълни, промени в настроението и килограмите, нередовен месечен цикъл и обилно кървене по време на менструация. При някои дами се наблюдава спад в сексуалното желание, което афектира и жената, и партньора. Тези хормонални промени може да траят няколко години. Хранителните добавки или хормоналната терапия са сред често предписваните от лекарите варианти за облекчаване на симптомите.

Камъни в бъбреците

Камъни или песъчинки в бъбреците – болезнено и често опасно състояние, което изисква добра профилактика. Промените в диетата, склонността да се пие по-малко вода са сред причините за образуване на камъни в бъбреците. Мъжете по-често страдат от този проблем. Важното в случая е да не забравяте винаги да сте добре хидратирани и поне 2 пъти годишно да следите състоянието си при нефрологПазете всички изследвания и амбулаторни листове, за да може лекарят да знае подробна история на заболяването.

  Момиче, което е алергично към вода разкри как си взима душ, как пие вода и какво се случва, когато плаче:

Инфекции на уринарния тракт и простатата

Този тип инфекции са често срещани и при жените, и при мъжете в четвъртото десетилетие на живота им. При жените причината е изтъняването на вагиналните стени и промени в pH-то на вагината. За да се намали рискът, се препоръчва да пиете много вода. Добра профилактика е и ходенето по малка нужда преди и след секс.

При мъжете този тип инфекции се срещат по-често при застоял начин на живот. Появяват се болки в тестисите, около ануса и в зоната между пубисната кост и пъпа. Болка или парещо усещане при уриниране също е възможен симптом.

И в двата случая най-успешното лечение е антибиотичното.

Остеоартрит

40-те години са възраст, в която може да се появят първите симптоми на остеоартрит. Хрущялът между ставите се износва и започват да се усещат дискомфорт и болка. Остеоартритът е най-често срещаната форма на артрит, но и профилактиката срещу него е проста – здравословно хранене и редовни упражнения с тежести.

Високо кръвно налягане

Рискът от поява на високо кръвно налягане се увеличава при хора на и след 40 години. Генетичната предразположеност, стресовото ежедневие и нездравословният начин на живот са сред факторите, които повишават риска. Важно е да следите кръвното си налягане и при първи проблеми да се консултирате с лекар. Веднъж установи ли се, че страдате от високо кръвно, трябва да намерите начин да се намалите стреса, да промените начина си на хранене и при нужда да пиете лекарства. Нелекуваното високо кръвно повишава риска от инсулт и инфаркт.

Тревожност и депресия

40-те години крият своите предизвикателства, които неминуемо се отразяват върху психическото здраве. Отглеждането на деца, помощ към родителите, финансови проблеми и промени във фигурата и външния вид са все причини за повишена тревожност у мнозина. Човек става по-уязвим и по-чувствителен и заради хормоналните промени. Важно е при първи признаци на тревожност и депресия, да се действа веднага – разговори с близки хора или с психолог са добър вариант. Намирането на хоби и физическата активност също са дейности, които добре противодействат на тревожността и депресията.

  Ние сами убиваме бъбреците си: 10 навици, които трябва да забравим завинаги:

Източник: zdrave.rozali.com

Прочетете също

Отблокиране на прищипан нерв: 7 движения, които трябва да направите веднага, когато почувствате болка

Вероятно е известно на всеки, който работи със заседнала работа. Различните заболявания на гърба са свързани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *