четвъртък , септември 19 2024

Ако не ядете кисело мляко всеки ден, това може да ви убеди да започнете:

Ето още една причина да добавите кисело мляко към вашата диета!

Ракът на белия дроб е водещата причина за смърт от рак в Америка. И въпреки че тютюнопушенето е очевиден виновник, до 20 процента от хората с рак на белия дроб никога не са докосвали цигара , според д-р Брайън Мицман, торакален хирург и асистент по клинична хирургия в Университета на Юта. 

Хората, които вече избягват да пушат и все още имат висок риск от развитие на рак на белия дроб, може да искат да спрат и да пазаруват в секцията за млечни продукти. Според ново проучване има връзка между високия прием на кисело мляко и фибри и намаления риск от рак на белия дроб. Има още една храна, която трябва да ядете всеки ден според науката: банани .

Какво казва проучването

Изследователите публикуваха доклад в JAMA Oncology, базиран на анализ на десет проучвания от Съединените щати, Европа и Азия, включващи общо около 1,4 милиона души. Те изследвали 18 822 случая на рак на белия дроб и коригирали рисковите фактори за рак на белия дроб, като тютюнопушенето. 

„Това проучване е „наблюдателно изпитване“, в което изследователите гледат назад, за да видят дали има връзка между дадено заболяване и други фактори след факта“, обяснява д-р Мицман. „Резултатите от наблюдателните проучвания не са толкова точни, колкото рандомизираните или слепите проучвания, но все пак могат да ни дадат важна информация“, казва той.

Като се има предвид това, проучването предполага, че яденето на кисело мляко и фибри е свързано с намаляване на риска от рак на белия дроб. Те открили, че мъжете, които ядат около три унции кисело мляко на ден, и жените, които ядат четири, имат 19% по-нисък риск от рак на белия дроб.

  Ето какво ще се случи днес в "Опасно изкушение",Асуман казва на Ендер, че спешно трябва да дойде, защото има сериал за техния живот

 Тези, които са яли най-много фибри, също са имали 17 процента по-малка вероятност да развият рак. Интересното е, че изследването показва, че яденето дори на малки количества кисело мляко или фибри води до намален риск, според д-р Мицман. Все пак резултатите от това проучване показват, че редовното ядене на повече от тези две неща намалява шансовете ви за развитие на рак на белия дроб с 33 процента, до 33,5 души на 100 000, или риск от 0,03 процента според д-р Мицман. 

„Като цяло не е голяма промяна“, казва д-р Мицман. Всички знаем, че малките промени са най-лесни за правене, и не са необходими много усилия, за да добавите кисело мляко в пазарската си количка. Просто се уверете, че знаете как да ядете правилно кисело мляко.

Какво показват предишните изследвания?

Няма много изследвания върху киселото мляко и фибрите по отношение на рака на белия дроб. „Има множество други наблюдателни проучвания, показващи потенциална връзка с фибри и подобрена белодробна функция, а в някои случаи и намален рак на белия дроб“, казва д-р Мицман. 

„За съжаление има ограничени доказателства, които да показват пряка връзка между двете.“ Освен това има още по-малко проучвания за киселото мляко и рака на белите дробове и няма проучвания, оценяващи комбинацията от кисело мляко с фибри, казва той. Така че, въпреки че докладът на JAMA е окуражаващ, той не е окончателен. 

Има голям интерес към изучаването на биома на червата и как той може да повлияе на други части на тялото, като белите дробове, така че е вероятно да предстоят още изследвания.

Колко важно е да ядем кисело мляко всеки ден?

Със сигурност е възможно яденето на повече кисело мляко и фибри да има много различни ползи за здравето, според д-р Кевин Съливан, лекуващ лекар в Northwell Health Cancer Institute. Киселото мляко е богато на калций, витамини от група В, витамин D и много други хранителни вещества.

  Чували ли сте за синдрома на несресаната коса, само 100 души в света го имат:

 Имайте предвид обаче, че най-високият риск от развитие на рак на белия дроб е при тези, които са настоящи пушачи или имат значителна история на тютюнопушене, казва д-р Съливан. „Ако пушите, най-доброто нещо, което можете да направите, за да подобрите здравето си, е да се откажете – да не консумирате повече фибри или кисело мляко, докато продължавате да пушите“, казва д-р Съливан. 

Добавянето на кисело мляко към вашата диета е бонус, но не трябва да бъде първата ви линия на защита. Изследователите трябва да извървят дълъг път. Междувременно, „Отидете да си купите туба кисело мляко и хапнете още зеленчуци с вечерята“, казва д-р Мицман, „Определено не може да навреди. ” Просто се уверете, че е правилният вид кисело мляко! 

Според Healthline много кисели млека имат тонове добавена захар, което на практика ги превръща в друга нездравословна храна. Опитайте се да изберете пълномаслено гръцко кисело мляко с пробиотици и да го подсладите с добавяне на горски плодове или мед. Не всички „здравословни“ храни са създадени еднакви като тезихрани, които диетолозите няма да пипат .

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *