четвъртък , септември 19 2024

Египет отвори гробница на 4000 години в Луксор

Египет възстанови, документира и отвори за туристи гробницата на сановника Меру от периода на Средното царство на Египет, която се превърна в най-старото място, отворено за обществеността на западния бряг на Луксор, където се намират едни от най-зрелищните фараонски паметници разположени, включително Долината на царете.

Меру е бил високопоставен служител в двора на крал Ментухотеп II от 11-та династия. който е управлявал до 2004 г. пр. н. е. и който, подобно на Меру, е бил погребан в северния некропол на Асасиф, съобщи министерството в четвъртък.

Гробницата на Меру е възстановена от Полския център за средиземноморска археология към Варшавския университет и Египетския върховен съвет по антиките.

„Това е първото място от такъв дървен период на Западна Тива (сега Луксор и Карнак), което е отворено за обществеността“, каза Фатхи Ясин, генерален директор на антиките на Горен Египет.

Съществуването на гробницата на Меру е известно най-малко от средата на 19 век, според Полската египетска археологическа мисия.

Италиански консерватори почистиха някои от стенописите през 1996 г.

Някои от най-видните служители на Средното царство на Египет са погребани в северен Асасиф, според министерството.

  Всички наши болести са изписани върху лицето:

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *