четвъртък , септември 19 2024

Ето коя е най-добрата възраст за отказване от цигарите:

Въпреки че винаги е добър момент да се откажете от пушенето, нови изследвания установиха, че хората, които се откажат от пушенето преди 35-годишна възраст, имат подобна смъртност за определен период от време като тези, които изобщо не са пушили.

Резултатите показват още, че отказалите цигарите на по-късна възраст все пак са имали значителни ползи, но смъртността при тях е надвишила смъртността на отказалите преди 35-годишна възраст.

Например, бивши пушачи, които са се отказали на възраст между 35 и 44 години, са имали 21% по-висока смъртност от каквато и да е причина в сравнение с хора, които никога не са пушили цигари. Хората, които са се отказали да пушат на възраст между 45 и 54 години, са имали 47% по-висок процент на смъртност от всякакви причини в сравнение с хората, които никога не са пушили.

Авторите на изследването заявяват, че тютюнопушенето е свързано с най-малко два пъти по-голяма смъртност от всякаква причина. „Спирането на тютюнопушенето, особено в по-млада възраст, е свързано със значително намаляване на относителната свръхсмъртност, свързана с продължаващото пушене.“

Това е третото голямо проучване, което предполага, че 35-годишна възраст може да е оптималната възраст за отказване от тютюнопушенето, особено за млади пушачи, каза Джон П. Прайс, почетен професор в Катедрата по семейна медицина и обществено здраве в Калифорнийския университет, Сан Франциско ..

Анализът в това проучване включва данни от повече от 550 000 възрастни, които са попълнили въпросници между януари 1997 г. и декември 2018 г. и са били на възраст между 25 и 84 години по време на проучването, използвано за проследяване на здравето на жителите на САЩ.

  Баща и дъщеря са единствените в България, които произвеждат това уникално нещо:

Тези данни включват хора, които никога не са пушили (по-малко от 100 цигари през живота си), бивши и настоящи пушачи.

Според Националния индекс на смъртността близо 75 000 от тези лица са починали до края на 2019 г. В сравнение с тези, които никога не са пушили, пушачите показват значително по-високи нива на смъртност от всякакви причини, както и по-високи нива на смъртност от рак, сърдечни заболяване и белодробно заболяване.

Белите неиспанци, които са били пушачи, са имали най-висок процент на смъртност от всякаква причина. Прайс подчерта, че резултатите ни напомнят, че намаляването на интензивността, тоест броя на изпушените цигари на ден, трябва да бъде една от целите на програмата за контрол на тютюна.

„Спирането на тютюнопушенето е свързано със значително намалени рискове за всички групи“, добавят авторите на изследването.

По-конкретно, тези, които са спрели да пушат до 45-годишна възраст, са намалили риска от преждевременна смърт с до 90 процента. Тези, които са се отказали преди 35-годишна възраст, са имали смъртност.. Много подобна на тази на хората, които никога не са пушили, съобщава ScienceAlert.

Крайният срок от 35 години може да бъде потенциално мотивиращ за младите пушачи.. Които планират да се откажат от лошия навик, добави Прайс.

Трябва също така да се подчертае, че не всичко е загубено след 35-годишна възраст.. Проучването също така предполага,че отказването от цигарите в по-напреднала възраст все още намалява риска от смърт.. Но не в толкова значителна степен.

Изследването има и определени ограничения. Тъй като например данните за навиците за пушене са събрани в един конкретен момент. И тези респонденти може да са започнали или спрели да пушат по-късно. Все пак проучването предполага, че отказването от цигарите значително намалява риска от ранна смърт – особено ако го направите млад.

  Коричката ще е златиста и хрупкава: Ето как се прави перфектната заливка за МУСАКА:

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *