сряда , октомври 16 2024

Това се променя, когато станете майка, потвърждава науката:

Да станеш майка е процес на трансформация. Няма съмнение, че когато родиш и имаш бебе, за което да се грижиш, това те променя. Въпреки че усещате тази огромна промяна, може да се чудите какво точно се е променило във вас. Отговорът е многостранен и сложен, казаха учените.

Ето какво точно се променя, когато станете майка.

Психологически промени

Преходът към родителство не е само радост и щастие. За разлика от това, което виждаме във филмите и театрите, родителството е огромна отговорност и не просто имаш сълзи от радост, които се търкалят по бузите ти. Понякога плачеш от болка – физическа и душевна.

Вярването, че само вие сте отговорни за раждането на дете, плаши мнозина. Понякога родителите се страхуват, понякога стават свръхзащитни. Също така може да се види, че по време на бременност майките често чувстват някаква заплаха в своята среда, което по някакъв начин се отразява на психичното им здраве.

Промени в мозъка

Според доклад, публикуван в Scientific American, мозъкът на майката претърпява няколко промени.

„На практика всички женски бозайници, от плъхове през маймуни до хора, претърпяват фундаментални промени в поведението по време на бременност и майчинство“, се посочва в доклада.

„Драстичните хормонални колебания, които се случват по време на бременност, раждане и кърмене, могат да променят женския мозък, увеличавайки размера на невроните в някои региони и предизвиквайки структурни промени в други“, добавя той.

Физически промени

Хормоналните колебания, носенето на бебе и кърменето причиняват физически промени в жената. По време на кърменето костите ви ще загубят минерали, което ви прави по-податливи на слабост и инфекции. Въпреки че нещата се връщат към нормалното, след като детето бъде отбито да суче, това се отразява на начина, по който функционират бъбреците и други основни органи поради колебанията в нивата на калций в тялото.

  Възстановява храносмилателните органи, наричат ​​го още еликсир на дълголетието: Как да си направим домашен кефир само с две съставки:

Социални промени

Очакванията от майката винаги са високи. От майката се очаква да поддържа детето, семейството и себе си. Обществото никога не спира да поставя летвата твърде високо за майките.

Така че отговорът е ясен. Нещата се променят след майчинството, защото приоритетите се променят. Социалният натиск, физическите и психологически промени водят до големи промени в майката, които очевидно остават незабелязани и за това почти не се говори.

Прочетете също

Съседката направи ремонт у тях. Отидох й на гости и направо останах без думи, такова нещо не бях виждала:

Гипсокартон в интериора – 25 вдъхновяващи идеи Съвременно и красиво решение е използването на гипсокартон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *