четвъртък , септември 19 2024

Най-накрая знаем защо някои хора не възстановяват обонянието си след преболедуване от ковид:

Добре известно е, че covid-19 причинява загуба на обоняние при много хора. В някои случаи този проблем продължава дори след възстановяване. Ново изследване най-накрая обяснява защо.

Инфекцията с вируса SARS-CoV-2 стимулира атака на нервните клетки (невроните) на имунната система в носа. Посочва ново проучване, след което има спад в броя на тези неврони, поради което хората не усещат миризмата както преди. 

Освен че отговаря на въпроса защо обонянието на някои хора не се връща,това изследване помага и за по-доброто разбиране на дългия ковид. И защо някои хора никога не се възстановяват напълно от него.

„За щастие голяма част от хората ще възвърнат обонянието си в рамките на няколко седмици след острата фаза на заболяването.. Но някои никога. Трябва да разберем по-добре защо някои хора губят обонянието си месеци, години след като са били заразени с коронавируса “. Каза невробиологът Брадли Голдщайн от университета Дюк в Северна Каролина.

Изследването анализира проби от намазнени хартиени кърпички – обонятелния епител – от 24 души, девет от които са имали дълготрайна загуба на обоняние след възстановяване от covid-19 . Върху тъканите има проби от неврони, отговорни за разпознаването на миризми.

След подробен анализ учените установиха наличието на Т-клетки, които са част от придобития имунитет, т.е. клетъчния имунитет, който помага на организма да се бори с инфекцията. Именно тези Т клетки стимулират отговора на възпалението в носа.

Въпреки това, както е в случая с много биологични реакции, Т-клетките изглежда причиняват повече вреда, отколкото полза на обонятелната епителна тъкан. Възпалителни процеси са видими и върху тъкани, където не е потвърден SARS-CoV-2.

  Как да се справим най-лесно с жълтите ивици в тоалетната:

„Откритията са невероятни. Това почти съответства на някаква форма на автоимунен процес в носа“, каза Голдщайн.

И докато броят на обонятелните неврони е бил по-нисък при участниците, които са загубили обонянието си, изследователите са установили, че някои неврони са способни на самообновяване дори след Т-клетъчна атака. Те смятат това за обнадеждаващ знак във връзка с връщането на обонянието.

Учените също смятат, че подобни възпалителни биологични механизми могат да стоят зад други симптоми на дългосрочен ковид , като силна умора, задух и мозъчна мъгла, което затруднява концентрацията на човек. Те обаче посочват, че всичко трябва да се изследва по-подробно на по-голяма извадка.

Изследването е публикувано в списание Science Translational Medicine.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *