четвъртък , септември 19 2024

Как да помогнете на някого, ако подозирате, че има инфаркт:

Ако подозирате, че някой около вас има сърдечен арест, има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете веднага, които могат да направят разликата между живота и смъртта.

В САЩ между 70 и 90 процента от хората, преживели сърдечен арест, умират преди да стигнат до болницата, защото хората около тях не знаят как да им помогнат.

Как изглежда сърдечният арест?

Сърдечният арест е състояние, при което сърцето на човек внезапно спира да бие.

„Най-честият ритъм, който виждате, е нещо, което наричаме камерна фибрилация, което означава, че сърцето ви, образно казано, прилича на торба с червеи – то бие хаотично и вече не може да изпомпва кръв ефективно“, казва д-р Кристин Алберт , директор на кардиологичното отделение в института Smidt за сърцето в Лос Анджелис.

„Човекът ще се срине, защото мозъкът му вече не работи, а вие имате само няколко минути, за да се опитате да върнете сърдечния ритъм към нормален“, добавя той.

Предупредителните признаци включват задух, сърцебиене, слабост и дискомфорт в гърдите. Но сърдечният арест често идва без никакво предупреждение.

Някой със сърдечен арест няма да има пулс и няма да реагира на звуци или допир. Те ще спрат да дишат или ще издават звуци, сякаш се задъхват за въздух, но това не е истинско дишане, а просто рефлекс, който възниква, защото мозъкът не получава достатъчно кислород.

Какво причинява сърдечен арест?

Сърдечният арест може да бъде причинен от неправилен сърдечен ритъм, който също наричаме аритмия . Може да бъде причинено и от сърдечна недостатъчност, както и от удебеляване на сърдечния мускул, което се нарича кардиомиопатия.

  Родители зарязаха 3-годишно дете само във Варна, шофьор реагира бързо:

Сърдечен арест може да настъпи след инфаркт – състояние, при което нещо блокира сърцето, предотвратявайки достатъчен кръвен поток. Мускулът започва да умира, но за разлика от сърдечния арест, той ще продължи да бие.

Сърдечен арест може да възникне и поради токов удар, удавяне, задушаване, дихателни затруднения или травма. Силният удар в гърдите може да извади сърцето от ритъм.

Какво да правя?

Ако видите някой със симптоми на сърдечен арест, незабавно се обадете на 911. Професионалната помощ трябва да дойде възможно най-скоро. Когато сърцето не може да изпомпва кръв към мозъка и белите дробове, човек може да претърпи тежко мозъчно увреждане или дори да умре за минути.

Ако не сте сами, споделете задълженията. Единият трябва да се обади на 194, а другият трябва да поиска автоматичен външен дефибрилатор (AVD).

Тези леки устройства могат да възстановят ритъма на сърцето в нормален ритъм и често се намират на обществени места като летища, офиси или училища. Тези устройства може да изглеждат плашещо сложни, но са проектирани така, че всеки да може да ги използва, дори и да нямате обучение.

Когато го включите, устройството ви дава подробни инструкции как да го използвате.

Започнете изкуствено дишане

Веднага след използване на AVD – и ако нямате достъп до устройството, веднага – започнете изкуствено дишане.

„Когато правите изкуствено дишане, вие действате като външно сърце“, казва д-р Комила Сасон , лекар по спешна медицина и вицепрезидент по науката и иновациите за спешна сърдечно-съдова помощ в Американската кардиологична асоциация.

Изкуственото дишане може да ви измори, добавя той, и можете да делегирате това задължение на някой друг, когато се уморите.

  Научно доказано: БРЕМЕННОСТТА може да бъде "заразна"! Ето как:

Поставете ръцете си в средата на гърдите на пациента и натискайте силно в ритъм от 100 до 120 импулса в минута. Добър трик е да си тананикате песен, която ви носи този ритъм, като „Stayin’ Alive на Bee Gees“, „Can’t Stop the Feeling“ на Джъстин Тимбърлейк или „Just Dance“ на Лейди Гага.

Правите лакти ви дават повече стабилност, докато натискате. Ако правите изкуствено дишане на дете, използвайте само едната си ръка, пише CNN .

„Някои хора ме питат какво става, ако наранят човек или счупят ребро, докато правят изкуствено дишане. Вижте, този човек е буквално мъртъв и ако има късмета да се събуди, защото сте му направили CPR, ще се радва, че сте му спасили живота. „Много малко са хората, които си чупят ребрата с изкуствено дишане“, обяснява Сасон.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *