четвъртък , септември 19 2024

Тези, които ЯДАТ ПО-МАЛКО, наистина ли ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО? Ето какво казва науката:

Изследванията върху хранителните навици станаха популярни през последните години. Досега ползите от нискокалоричната диета са потвърдени само в експерименти с мишки и червеи, като този път са тествани и най-близките роднини на хората. Проучване, публикувано в списанието Nature Communications, установи, че приматите също имат полза от този режим.

Диетолозите междувременно предупредиха, че екстремните намаления на приема на калории при хората могат да бъдат опасни и твърдят, че са необходими повече изследвания.

От друга страна, привържениците на тази ограничителна диета твърдят, че тези, които ядат по-малко, живеят по-дълго и че резултатите от научни изследвания от преди 75 години също подкрепят това.

Повечето от експериментите са проведени върху животни като мишки и червеи, а нови проучвания върху примати показват обещаващи резултати.

„Намаленият прием на калории забавя стареенето при приматите“, казва д-р Розалин Андерсън от Медицинския факултет на Университета на Уисконсин-Медисън. Въпреки това тя предупреди, че намаляването на приема на калории е „инструмент за изследване, а не препоръка за промяна на начина на живот“.

„Искаме да проучим биологията на стареенето и да разберем защо рисковете от някои заболявания се увеличават с възрастта“, казва тя. „Би било много трудно да се прилага този вид диета в дългосрочен план.“

Американско проучване в момента проучва дали здравите хора могат да живеят по-дълго с по-малко храна. Участниците намаляват препоръчителния дневен прием на калории с 25% за няколко години и ядат предимно плодове (особено ябълки), зеленчуци и супи.

Д-р Ема Уилямс, диетолог от Британската фондация за хранене, казва, че трябва да изчакаме резултатите от това проучване, преди да приложим каквито и да било намаления в храненията.

  Разкриха тайната на чудотворната вода край пловдивско село, която лекува всички болести:

„Може би Бенджамин Франклин беше прав, когато каза, че животът може да бъде удължен, ако ядем по-малко.“ „Въпреки това, това проучване е проведено върху примати и са необходими много повече опити, за да се определи точната роля на ограничаването на калориите в очакваната продължителност на човешкия живот“, каза Уилямс.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *