четвъртък , септември 19 2024

Учени откриха нов орган напълно случайно: Няма да повярвате къде се намира и каква е ролята му:

Бихте си помислили, че вече знаем почти всичко, което трябва да знаем за човешкото тяло, но винаги има още какво да открием, като нов орган например.

Точно това направи екип от изследователи от Холандия, когато през септември 2020 г. откриха, че имаме напълно различен орган и го откриха съвсем случайно, докато изучаваха рака на простатата. Оказва се, че този скрит орган е бил точно под носа ни през цялото време, или по-скоро точно зад него.

Точно така, всъщност е в собствената ни глава, точно под лицето. В този момент може би се чудите как екип, изучаващ рак на простатата, е открил орган в човешката глава, като се има предвид, че това са два различни края на тялото.

Всичко се обърка, след като учените по рака проведоха серия от CT и PET сканирания на пациенти, които са били инжектирани с радиоактивна глюкоза, която кара туморите да светят на изображенията. Екипът от Холандския онкологичен институт разбра, че две области в главите на пациентите са ужасно ярки и заключи, че там са скрити редица слюнчени жлези.

Изобретателите нарекоха органа тубарни слюнчени жлези и те се намират зад носа; в ъгъла, където носната кухина се среща с гърлото. Що се отнася до този случайно открит орган, той трябва да „смазва и овлажнява областта на гърлото зад носа и устата“.

Откриването на жлезите дойде като шок за учените, оставяйки експертите в недоумение как е възможно те по някакъв начин да останат неоткрити толкова дълго. д-р Вутер Фогел, радиационен онколог в Холандския онкологичен институт, каза, че най-вероятните причини, поради които са останали скрити толкова дълго, е, че изискват „много чувствително изображение“, за да ги забележат, и „не са много достъпни“.

  Вceки eдин зъб e cвъpзaн c opгaн в тялoтo! Бoлкитe във вceки зъб пpeдвeщaвaт пpoблeми в oпpeдeлeн opгaн-Имaйтe пpeдвид тoвa:

Откритие от голямо значение

Той каза: „Хората имат три групи големи слюнчени жлези, но те не са там. Доколкото ни е известно, единствените слюнчени жлези или лигавици в назофаринкса са микроскопично малки, като до 1000 от тях са равномерно разпределени по лигавицата. Така че представете си нашата изненада, когато ги намерихме.“

Откриването на този орган може да помогне да се обясни защо хората, подложени на лъчетерапия, страдат от сухота в устата и проблеми с преглъщането след това. д-р Фогел каза, че „един неправилно насочен удар“ може да увреди трайно органа и фактът, че не са знаели, че съществуват, означава, че „никой не се е опитвал да ги спаси преди“.

Въпреки че откритието е случайно, учените се надяват, че с течение на времето техните открития ще помогнат на пациентите с рак да изпитват по-малко усложнения след лъчева терапия, тъй като те вярват, че много усложнения, свързани с лечението, са свързани с тубарните слюнчени жлези.

След като вече знаят за този орган, „следващата стъпка“ е да разберат как да избегнат увреждане по време на лъчетерапия. Ако експертите успеят да го открият, това може да доведе до значително подобряване на качеството на живот на хората, които се нуждаят от лъчетерапия.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *