четвъртък , септември 19 2024

Учени откриха златния час за сън: Най-здравословно е да си легнете точно тогава:

Ако често се събуждате недоспали и уморени, дори да сте си позволили прочутите 8 часа сън, може просто да грешите за момента, в който си лягате. А именно експертите твърдят, че е най-добре да си лягаме между 22 и 23 часа и че това е свързано с по-малък риск от развитие на сърдечни заболявания, пише B92.

Това твърдение беше публикувано миналата година в European Heart Journal – Digital Health, списание на Европейското дружество по кардиология.

„Тялото има 24-часов вътрешен часовник, наречен циркаден ритъм, който помага за регулиране на физическото и умственото функциониране. Резултатите предполагат, че ранното или късното лягане е по-вероятно да наруши физическия часовник с отрицателни последици за здравето на сърдечно-съдовата система, въпреки че не знаем причините за това“, каза авторът на изследването д-р. Дейвид Планс от университета в Ексетър във Великобритания.

Проучването включва 88 026 респонденти във Великобритания, които са избрани между 2006 и 2010 г. Средната им възраст е 61 години, възрастта им варира от 43 до 79 години, а 58 процента са жени.

По време на средно проследяване на тези хора от 5,7 години, 3172 участници са развили сърдечно-съдово заболяване. Заболеваемостта е най-висока сред тези, които си лягат в полунощ или по-късно, а най-ниска сред тези, които си лягат между 22:00 и 22:59.

В сравнение с този „златен час“ има 25% по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, ако си лягате в полунощ или по-късно, 12% по-висок риск, ако си лягате между 23:00 и полунощ, и 24% по-висок риск, ако заспите преди 22 часа.

  Ето така живея с моите роднини: Обмислям да си сменя телефона и завинаги да ги изхвърля от живота си:

„Нашето проучване показва, че оптималното време за сън е в определен момент от 24-часовия цикъл на тялото и че отклоненията могат да бъдат вредни за здравето. Най-рисковото време за лягане е след полунощ, потенциално защото може да намали вероятността да видите утринна светлина, което нулира физическия часовник“, обясни д-р. Планът.

„Въпреки че констатациите не показват причинно-следствена връзка, времето за лягане е доказано като потенциален рисков фактор за сърцето, независимо от други рискови фактори и характеристики на съня. Ако нашите резултати се потвърдят в други проучвания, времето за сън и основната хигиена на съня могат да бъдат евтина цел за общественото здраве за намаляване на риска от сърдечни заболявания“, добави този лекар.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *