четвъртък , септември 19 2024

Тери Фокс е едва на 18 години, когато му откриват рак на костите,до този момент той е брилянтен спортист:

Тери Фокс е едва на 18 години, когато му откриват рак на костите. До този момент той е брилянтен спортист и носител на множество награди. За да спасят живота му, лекарите решават да ампутират крака му. Няколко седмици след операцията той се присъединява към местен баскетболен тим с инвалидни колички и впоследствие печели три национални шампионата.

На 12 април 1980 година Тери Фокс стартира Маратона на надеждата, при който той ще се опита да прекоси Канада по ширина. Канада, между другото, е нещо огромно, което заема площ от близо 10 милиона квадратни километра. Целта му е да привлече общественото внимание и средства за борба с рака. Всеки следващ ден Тери ще пробяга дължината на един маратон. Ще го спират хора, за да си поговорят. Ще го изпращат с аплодисменти и сълзи в очите.

В рамките на няколко седмици Тери Фокс ще се превърне във вдъхновител и обединител на една цяла нация. Скоро медийната машина са задвижва и превръща младия атлет в знаменитост. Започват да валят дарения. Следват срещи с различни спортни величия, както и с министър-председателя на Канада. Маратонът на надеждата трае 143 дни, само в 4 от които Тери си взима почивка. Той пробягва 5373 километра, горе-долу разстоянието от София до Непал.

Но накрая дори този велик спортист остава без дъх. На 1 септември е откаран в болница. Новините са ужасяващи – ракът се е завърнал и се е разпространил. През цялото време Тери е бягал с два огромни тумора в белите дробове. Това изключително начинание на Тери Фокс успява да събере дарения от почти 2 милиона долара. Скоро след края на Маратона е организирана телевизионна кампания, която приключва с още 10,5 милиона в дарения.

  Мъж се хвана за главата,когато видя какво падна от тавана

В болницата Тери получава хиляди писма от доброжелатели, които го подкрепят в този труден момент. Милиони непознати стискат палци да се пребори с това най-голямо препятствие. Животът обаче рядко е справедлив. След продължително лечение Тери Фокс си отива от този свят на 28 юни 1981 г. Цялата държава е в траур.

Канада губи един от най-великите спортисти в историята си. Знамената са наполовина свалени – чест, оказвана само на починали държавници. Подвигът на Тери Фокс има феноменални последствия. Фондацията му успява да набере 650 милиона долара в дарения. Благодарение на това са създадени няколко модерни ракови клиники и са открити лекарства, спасили живота на хиляди. Според последните данни днес ракът на костите е успешно излекуван в около 80 процента от случаите.


Тери Фокс не успява да навърши 23 години, но се превръща в национален герой и икона за милиони хора по света, доказвайки ни, че няма невъзможни неща.
Може би само невероятни…

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *