четвъртък , септември 19 2024

Сифилис: Причини, симптоми и как да се лекува тази опасна полово предавана болест за бременни жени:

Сифилисът е полово предавана болест, която може да се лекува. Може да се разпознае по определени симптоми, които се развиват на етапи и ако не се лекува, може да засегне различни органи.

Това заболяване се причинява от бактерии и се предава чрез вагинален, анален или орален секс. Най-добрата защита е използването на презерватив по време на полов акт.

Какво причинява сифилис?

Сифилисът се причинява от бактерията Treponema pallidum. Тази бактерия навлиза в тялото през лигавицата на влагалището и устата или през кожата и с течение на времето се разпространява в органите. Сифилисът може да бъде изключително опасен за бременни жени, тъй като може да причини проблеми като преждевременно раждане , спонтанен аборт или смърт на плода.

Човек, преболедувал веднъж сифилис, може да се разболее отново, тъй като не се придобива постоянен имунитет. Сифилисът се развива на етапи, като има първичен, вторичен и третичен стадий.

Как се предава сифилисът?

Сифилисът се придобива чрез незащитен секс и може също да се предава от заразена майка на нейното дете по време на бременност.

Освен това може да се предава само чрез контакт по време на други сексуални действия, които не включват еякулация или проникване. Може да се получи и когато която и да е част от тялото се докосне до рани или обрив на заразен човек. В редки случаи сифилисът може да бъде придобит и чрез целуване на заразен човек, който има рани в устата.

Това заболяване обаче не може да се зарази чрез седене на тоалетната чиния или докосване на каквито и да е повърхности, тъй като бактериите не остават върху предмети.

  Баща си тръгна от болницата с новородения си син, чужда жена и бебето й:

Етапи на сифилис

В зависимост от етапите на сифилис, самите симптоми също ще се различават. Симптомите могат да се появят от седмица до 13 седмици след заразяването.

1. Първичен етап

Този етап настъпва две до 12 седмици след контакт с болестта.

В първичния стадий на мястото на инфекцията се появява рана. Най-често е на пениса, пубиса или гениталиите, но също и на ануса, устата, езика, гърлото. Обикновено това е единична рана, която не е болезнена. Тази рана не създава никакви проблеми, така че често човекът не й обръща твърде много внимание. Раната изчезва от само себе си след три до 12 седмици, но това не означава, че сифилисът е изчезнал.

Ако не се лекува, болестта продължава да се развива и човекът остава заразен.

2. Вторичен стадий

Това е мястото, където се появява обривът , който се появява шест до 12 седмици след появата на инфекцията.

Обривът може да се появи навсякъде по тялото, включително краката и стъпалата, и може да продължи с месеци, но човек все още рядко подозира, че това е полово предавана болест. Обривът често не е сърбящ и ще изчезне сам, но след това може да се появи отново след няколко месеца.

На този етап се появяват и рани в устата и увеличени лимфни възли. Може да възникне възпаление на очите, както и възпаление на ставите и костите, а в някои случаи и възпаление на бъбреците и черния дроб. Може също да се появят генитални брадавици или косопад .

Тези симптоми също могат да отшумят с течение на времето, но това не означава, че инфекцията е изчезнала.

3. Латентен стадий

В този стадий няма симптоми и може да продължи дълго време, дори 20 години. Без лечение болестта преминава в следващия етап.

  Събрах семките от динята и ги сварих, резултатът ще ви накара да го пробвате:

4. Третичен стадий

Това е последният стадий на заболяването, при който човекът не е заразен, но се появяват тежки симптоми, които засягат органите. Могат да се появят деменция , увреждане на мозъка, сърдечни заболявания, увреждане на нервите, проблеми с движението, гърчове, проблеми със зрението .

Много хора усещат само по-тежки симптоми на този етап.

Как се диагностицира сифилисът?

За диагностициране на сифилис са необходими редовни прегледи при гинеколог, както и повлияване на гореизброените симптоми. Лекарят ще задава въпроси относно сексуалната активност и е важно да сте честни, когато отговаряте.

За да се постави правилна диагноза сифилис , ще е необходимо да се направят кръвни изследвания или биопсия, взета от раната. Понякога гинекологът ще разбере какво е това заболяване само чрез преглед.

Как се лекува сифилис?

Като се има предвид, че това е бактериална инфекция, лекарството за сифилис е антибиотик .

Най-често се използва пеницилин, а времето за приемане ще зависи от стадия и тежестта на заболяването. Най-важното е да пиете антибиотика, както е предписано, за да отмине болестта. След антибиотиците отново се взема кръв, за да се докаже, че бактериите са изчезнали.

За да не предизвика заболяването по-сериозни проблеми, е необходимо да се реагира възможно най-скоро и да се обърнете към лекар и специалист, за да започнете лечението възможно най-скоро.

Заключение

Сифилисът е полово предавана болест , която, ако не се лекува, може да бъде много опасна за всички органи. Първите признаци са появата на рани по гениталиите, след което се появява обрив. Важно е да се реагира при първите симптоми, за да не се разпространи болестта и да не се заразят други хора.

  Истинска история! Дух на гадателка плаши водачи (Няма да повярвате какво са преживели):

Лекува се с антибиотици и ако не се внимава заболяването може да рецидивира.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *