петък , септември 20 2024

Харесвате ли яйца? Когато чуете какво казва новото изследване, ще ги обикнете още повече:

В продължение на години смятахме, че яденето на твърде много цели яйца, включително жълтъка, който е богат на хранителен холестерол, е вредно за вашето здраве.

Има различни причини, поради които може да искате да започнете да ядете яйца всеки ден, ако все още не сте го направили. Те могат да намалят възпалението, да ви помогнат да изградите мускули и да укрепите имунната си система. Скорошно проучване установи също, че яйцата, освен че са полезни за тялото ви, може да са точно това, за което мозъкът ви копнее, благодарение на факта, че могат да подобрят когнитивната функция.

Проучването, публикувано в списанието Nutritional Neuroscience, включва 79 участници на възраст от 18 до 75 години. Бяха проведени тестове с участници, които оценяваха когнитивните функции по различно време по време на теста.

Констатациите показват, че докато яденето на яйца – и в резултат на това хидролизат на яйчен протеин NWT-03 – не е помогнало на участниците да подобрят теста за психомоторна бдителност, то е свързано с по-добро представяне на тест за време за реакция.

„Това е много интересно изследване, тъй като се гмурка по-дълбоко в полезния химичен състав на яйцата и как хидролизатът на яйчен протеин, който се произвежда от разграждането на яйчните протеини, може да бъде полезен за здравето“, казва д-р Киран Кембъл.

Хидролизатът на компонента NWT-03 има способността да подобрява когнитивните функции в областта на изпълнителните функции.

„Доменът на изпълнителната функция е отговорен за саморегулацията, креативността, обхвата на вниманието, мисленето, работната памет, инхибиторния контрол и умствената гъвкавост, наред с други мозъчни функции. Въпреки това, въпреки че тези открития са положителни и обещаващи, е трудно да се каже дали ползите са единствено от самия яйчен протеин, тъй като яйцата имат други компоненти, за които е доказано, че са от полза за здравето на мозъка и когнитивната функция. Това е особено силно изразено в яйчния жълтък. В продължение на години смятахме, че яденето на твърде много цели яйца, включително жълтъка, който е богат на хранителен холестерол, е вредно за вашето здраве. „Въпреки това през последното десетилетие или повече знаем, че нивото на холестерола в кръвта на човек няма много общо с приема на холестерол в храната“, казва Кембъл.

  Стpaшeн apтpит мe мъчeшe гoдини нapeд, дoкaтo eдин дядo нa ceлo нe ми дaдe тaзи peцeптa. Нaпpaвo ce пoчувcтвaх кaтo 20- гoдишнa:

Яйчният жълтък също така съдържа ценни полезни за здравето фитонутриенти като холин, лутеин и зеаксантин.

„Тези хранителни вещества могат да бъдат свързани и с подобрена когнитивна функция според няколко проучвания“, добавя Кембъл.

В същото време Кембъл казва, че „докато изследването е обещаващо, ние все още трябва да се съсредоточим върху цялостен модел на здравословно хранене, който включва всичко, от което тялото и мозъкът ви се нуждаят, за да функционират с оптимален капацитет. Това включва диета, състояща се от пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и постни протеини, като същевременно се ограничават добавените захари, наситени и трансмазнини.

„Колко често захранвате тялото си също е изключително важно, когато става въпрос за когнитивната функция. Ако не давате на мозъка си това, от което се нуждае, за да функционира, ще се чувствате мудни, неспособни да се фокусирате и ще имате проблеми с концентрацията върху ежедневните задачи. Като следвате последователен ежедневен режим на хранене – който обикновено е закуска, обяд, вечеря и може би лека закуска или две – можете да избегнете изчерпването на тялото и мозъка на хранителните вещества, от които се нуждае, и да избегнете неблагоприятни събития“, обяснява Кембъл.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *