четвъртък , септември 19 2024

Пропускане на хранене? Никак не е полезно за здравето ви, ето защо:

Пропускането на едно от трите стандартни дневни хранения може да има сериозни последици за здравето, показва ново американско проучване. 

Пропускането на едно от трите стандартни дневни хранения може да има сериозни последици за здравето, показва ново американско проучване. 

Пропускането на закуска е свързано с по-висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, а пропускането на обяд или вечеря е свързано с по-висока смъртност от всякаква причина.

Проблемът се наблюдава и когато и трите хранения са по средата, ако са твърде близо едно до друго. Разликата от 4,5 часа между храненията също носи по-висок риск от смърт поради всякакви причини. „Нашето изследване установи, че хората, които ядат само веднъж на ден, са по-склонни да умрат по-рано от тези, които ядат повече от веднъж на ден“, каза Янгбо Сун, епидемиолог от университета в Тенеси.

Връзката остана дори след като учените коригираха резултатите за различни фактори на начина на живот, като консумация на алкохол, тютюнопушене, ниво на физическа активност или качество на диетата. „Ето защо препоръчваме да ядете поне две или три пъти на ден“, каза Сън.

Изследването не е достатъчно голямо, за да установи причинно-следствена връзка между пропускането на хранене и преждевременната смърт, но връзката е достатъчна за по-нататъшни изследвания, отбелязват авторите.

Възможно е да има други причини, които влияят върху хранителните навици и смъртността. „Нашите резултати се основават на анализ на публични данни и не предполагат причинно-следствена връзка“, каза Уей Бао, епидемиолог от Университета на Айова. „Независимо от това, това, което открихме, има метаболитен смисъл.“ „Метаболитният смисъл“ се отнася до факта, че пропускането на хранения води до внасяне на твърде много енергия в тялото в едно от тях.

  Жена си купи бутчета от голяма верига магазини, отвори пакета и буквално ѝ прилоша:

Това може да причини дисбаланс в начина, по който тялото регулира глюкозата и впоследствие да наруши метаболитната система.

Приблизително 30 процента от анкетираните редовно ядат по-малко от три пъти на ден.

Разбира се, има много причини за това – от работно време, забързан начин на живот, бедност, умишлена загуба на тегло, но екипът от учени, провел изследването, се надява, че то ще стимулира по-нататъшен анализ на важността на редовното хранене.

Изследването е публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *