петък , септември 20 2024

Ранните симптоми на рак на гърдата са това, за което трябва да внимавате

Ракът на гърдата е един от най – често срещаните видове рак, който засяга милиони жени по целия свят.

Ето защо е важно да знаете първоначалните симптоми на рак на гърдата за да увеличите вероятността от преодоляване на проблема, важно е да посетите лекар възможно най-рано и често.

Познаването на тялото ви е важно за идентифициране на възможни тумори, тъй като ракът на гърдата в ранните етапи няма очевидни симптоми.

Ако се появи рак, обикновено е безболезнено. Най-честият симптом на рак на гърдата е появата на тумори. Но ракът преминава през няколко етапа, преди да се прояви.

Според експерти има различни признаци, които могат да ни предупредят за наличието на рак на гърдата в ранен стадий. Тези симптоми никога не трябва да се приемат като точна диагноза.

Тъй като те могат да показват други, по-малко сериозни проблеми. Първо се консултирайте с лекар, който ще постави точна диагноза.

Симптоми на рак на гърдата

Болки в гърба

В първия стадий на рак на гърдата се появява болка в гърба, разположена между лопатките, дискомфорт, който често се бърка с мускулна болка.

Болка, зачервяване или сърбеж

Често по време на менструация гърдите стават по-чувствителни и болезнени от обикновено. Ако този симптом продължава, това може да означава по-сериозен проблем. Усещането за топлина при докосване, лющенето на кожата или появата на малки сини петна по гърдите също могат да показват наличието на тумор.

Болка в подмишниците

Подутите лимфни възли ни информират за проблеми в тялото ни. В случай на рак на гърдата, обикновено лимфните възли в подмишниците са първите, които реагират на наличието на тумор. Всеки дискомфорт или възпаление, които усещате в подмишниците, трябва да се консултирате с лекар.

  Математик даде съвети как да ударим джакпота от лотарията:

Промени в зърната

Това все още е най-често срещаният показател. Всякакви промени могат да показват наличието на тумор на гърдата. Ако променят формата, текстурата, цвета, чувствителността. Освен това, ако започнете да забелязвате белезникава или кървава течност от зърната, незабавно се обадете на Вашия лекар.

Промени във външния вид на гърдите

Важно е да уведомите Вашия лекар, ако забележите някакви промени във формата или външния вид на едната или двете гърди. Онколозите препоръчват да изследвате гърдите си пред огледалото поне 1 път седмично, за да забележите тези временни промени.

Всички тези симптоми могат да помогнат за ранно откриване на рак на гърдата. Но е важно да останете спокойни до края на медицинския преглед. Защото в повечето случаи това са симптоми на други леки заболявания.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *