петък , септември 20 2024

Днес честваме празник, който е пропит с мъката и тежката съдба на българите през времето на турското робство

Днес честваме празник, който е на над 300 години. Празник, който е пропит с мъката и тежката съдба на българите през времето на турското робство… Петльовден е! Ден на българската мъжка рожба! Ден, свързан с най-тежнкия народен данък по земите на тогавашната Османска империя – кръвния данък, вземането на малки момченца и правейки ги еничари. Злочестата съдба на еничарите е представена по чудесен начин в неповторимия български роман, а след това и филм „Време разделно“ на покойния Антон Дончев.

Поверието разказва, че смела майка от село Еркеч скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и напръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч.

От тогава та до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български. На този ден може да си пожелаем такива смели български майки, да отглеждат още по-смели български деца, с които България да пребъде!

  Как да изпържите лука без миризмата да се разнесе из цялата къща:

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *