петък , септември 20 2024

Чудили ли сте се защо петък 13-ти е нещастен ден? Няма да повярвате за какво става дума

От днес много хора са преследвани от призраци и това се смята за лош късмет, но има ли нещо зад това суеверие? Краткият отговор – както при много суеверия – абсолютно не. Все пак това е просто още един ден от годината. Но има причини датата да се счита за нещастна и те са доста интересни.

Заблудата за петък 13-ти е вкоренена в западната цивилизация, дори създава много успешна филмова поредица, както без съмнение знаете, но истината зад нея датира от хиляда години. Струва си да споменем, че ако се притеснявате за днешния ден, всъщност има още един петък 13-ти, който идва по-късно тази година, като един също е планиран за октомври.

И така, нашето пътуване обратно към произхода на суеверията започва със смъртта на Исус Христос, който беше предаден в петък от един от 13-те души, присъствали на Тайната му вечеря – включително и самия него, очевидно. Ето защо петък и числото 13 се смятаха за лош късмет.

Въпреки че това можеше да се случи преди 2000 години, връзката не беше установена до 19 век. През 1869 г. Хенри Съдърланд Едуардс написва биография на известния композитор Джакомо Росини, като подчертава датата на смъртта му като важна.

Едуардс каза: „Той [Росини] беше заобиколен от възхитени приятели до последния ден; и ако е вярно, че като много италианци той е смятал петък за нещастен ден, а тринадесет за нещастно число, невероятно е, че той е починал в петък, 13 ноември.

Има няколко идеи

  Тутманик 3:1 – чаша мляко, чаша брашно, чаша сирене. Бъркаш, печеш и въздишаш от удоволствие

Съществува и дългогодишна идея, че мистерията на деня идва от 1300 г., когато френският крал Филип IV брутално измъчва и изгаря живи група рицари тамплиери, въпреки че има и спекулации за това. Тогава, в началото на 20 век – 1907 г., както се случва – е написан роман, който циментира тази дата в съзнанието на хората.

Очевидно се е казвал „Петък тринадесети“.

Написан от Томас У. Лоусън, той се фокусира върху бизнесмен, решен да причини проблеми и хаос в този конкретен ден на фондовите пазари. Началното изречение на книгата гласи: „Петък 13-ти; Това е, което си мислех. Ако Боб започне, ще е ад, но ще видя какво мога да направя.“

Накратко, няма какво да се притеснявате за датата петък 13. Просто не позволявайте на черната котка да ви пресече пътя или да мине под стълба. Няма причина да изкушавате съдбата, нали?

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *