четвъртък , септември 19 2024

Добре е да ядете тази храна, когато имате болки в гърлото, ще ви бъде малко по-лесно:

Като цяло, най-добрите храни, когато имате възпалено гърло, са тези с мека текстура, която няма да дразни допълнително гърлото ви. 

Само не забравяйте да наблюдавате приема на захар, казва д-р Фавини. Най-честата причина за възпалено гърло е вирусна инфекция. Вирусът и вашият имунен отговор към вируса причиняват възпаление на лигавицата на гърлото и това причинява болка, казва д-р Нейт Фавини.

„Няма много какво да направите за вирусна инфекция, освен да я преодолеете и да продължите да останете хидратирани. Освен това храната, която ядете, определено може да ускори изцелението ви“, добавя той.

1. Пилешка супа

„ Болките в гърлото са следствие от възпаление и дехидратация. Течности като пилешки бульон не само заместват изгубената вода, но солта помага на тялото да задържа течност в тъканите. Същото важи за почти всяка супа, а ако сте веган и не ядете месо, зеленчуковата супа също е добра“, съветва д-р Синтия Ли .

2. Meд

„Медът е познат от древни времена и има защо. Съвременната наука е показала, че медът от манука е особено ефективен срещу различни инфекции, както бактериални, така и вирусни, включително тези, които причиняват обикновена настинка. Просто не прекалявайте с меда , защото в по-големи дози той може да попречи на имунната система да си свърши работата поради съдържанието на захар“, казва д-р Ли.

3. Кисело мляко

„Киселото мляко е добър източник на протеини, въглехидрати и здравословни мазнини, както и на пробиотични бактерии, които поддържат имунната функция. Също така, според някои изследвания, има връзка между консумацията на кисело мляко и намалената честота на респираторни инфекции и болки в ушите. В допълнение, хладната и мека текстура на киселото мляко го прави лесна за преглъщане храна, когато имате възпалено гърло“, обяснява д-р Ли.

  Страшни болки в коленете имах, не можех да кача стълбите, докато една баба не ми даде тази рецепта:

4. Яйца

„Яйцата са богати на минерали като цинк, желязо и селен, както и на витамин D и B12, които могат да помогнат на тялото ви да се защити от инфекцията, която причинява болки в гърлото“, обяснява тя.

5. Овесени ядки

„По принцип най-добрата храна, когато имате възпалено гърло, е мека текстура, която няма да дразни допълнително гърлото ви. Така че да, овесената каша определено отговаря на тези условия“, казва д-р Фавини.

д-р Добавя се, че овесените ядки са богати на магнезий, цинк и антиоксиданти, които стартират процесите на детоксикация на тялото и след това освобождават тялото от отпадъци и инфекции.

6. Джинджифил

„В лабораторни експерименти е доказано, че джинджифилът има аналгетичен ефект , тоест намалява усещането за болка. Освен това има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Изглежда също така, че инхибира растежа на определени вредни щамове бактерии“, обяснява д-р Ли.

„В проучване, публикувано в Nutrition Journal, комбинацията от джинджифил и мед се оказва много ефективна. Освен това много болки в гърлото са придружени от постназално изтичане, което може да раздразни стомаха и да причини гадене, а джинджифилът помага тук, защото потиска гаденето“, добавя той.

7. Смутита

„Напитки като тази са чудесен начин да получите, да речем, цяла глава маруля с добри хранителни вещества в няколко глътки. Придържайте се към съставки като зеле, целина и горски плодове, които са с ниско съдържание на захар и високо съдържание на антиоксиданти“, съветва д-р Ли.

Той също така съветва да добавите вода и портокал (или мандарина) към смутито.

„Този ​​плод съдържа фибри, които регулират инсулина и е богат на витамин С. За хора с възпалено гърло поради вирусна инфекция често препоръчваме висока доза витамин С, до 3000 милиграма на ден, за укрепване на имунната система и ускоряване възстановяване“, казва д-р Фавини.

  Ново разкритие: пълнозърнестият хляб, кафявия ориз и зеленчуците, всъщност не са толкова полезни, за колкото ги мислим:

8. Сладолед

Изглежда, че сладоледът помага добре и при възпалено гърло, поне така твърди д-р Фавини.

„Студените храни като сладолед могат да бъдат особено добри, защото помагат за успокояване на болното гърло и дори могат да намалят възпалението. Просто не забравяйте да наблюдавате приема на захар“, обяснява д-р Фавини.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *