четвъртък , септември 19 2024

Студени крака? Лекарите изброиха пет заболявания, които могат да бъдат причина за това:

Няма нищо необичайно в това краката ви да са студени през зимата, но ако забележите, че често се нуждаете от по-дебели чорапи или навивате одеяло върху краката си, за да стоплите краката си, възможно е проблемът да е нещо различно от ниските зимни температури.

Хронично студените крака са свързани с няколко различни здравословни проблеми и ако имате други проблеми в допълнение към студените крака , трябва да се свържете с вашия лекар, за да разберете какво точно е това.

Хипотиреоидизъм

Студените крака могат да сигнализират, че може да имате проблем с щитовидната жлеза. „Щитовидната жлеза е важна част от метаболитните функции в нашите тела“, казва лекарят по спешна медицина Кели Джонсън-Арбър .

Ако краката ви често са студени, това може да означава, че щитовидната ви жлеза може да не произвежда достатъчно хормони. Това се нарича хипотиреоидизъм , който е известен още като намалена активност на щитовидната жлеза, обяснява лекарят.

В допълнение към студените крака, хората, които имат този здравословен проблем, могат да изпитат и някои други симптоми като умора, наддаване на тегло и непоносимост към ниските температури.

„За щастие заболяването на щитовидната жлеза може лесно да се диагностицира с обикновен кръвен тест. „Лечението, което обикновено включва доживотно приложение на тиреоиден хормон, може да помогне за намаляване или премахване на признаците и симптомите на хипотиреоидизъм“, добавя Джонсън-Арбър.

Диабет

Диабетът също може да е отговорен за студените крака. Дейвид Бийти, общопрактикуващ лекар от Обединеното кралство, казва, че студените крака могат да бъдат знак, че имате диабет.

  Тази двойка си купува къща и започва ремонт, но откриват нещо, което ги шокира:

Диабетиците са по-склонни да развият периферно съдово заболяване, състояние, при което „артериалното кръвоснабдяване на крайниците е намалено или, в екстремни случаи, напълно блокирано“, обяснява Бийти.

„Освен това мазнините, холестеролът и други вещества образуват плаки, които запушват артериите, намалявайки притока на кръв към краката. В резултат на това кръвообращението в крайниците може да бъде нарушено“, добавя Бийти, обяснявайки, че това води до студени крака. Освен студените крака, периферните съдови заболявания могат да причинят и други симптоми – човекът може да е студен на допир или много блед.

анемия

Кели К. Мидълтън , лекар и ортопедичен хирург, заявява, че постоянното усещане за студ също е свързано с анемия , състояние, което възниква поради липса на желязо или витамин B-12. Лекарят добавя, че хората с анемия могат да имат и други симптоми като умора, бледа кожа и сърцебиене.

Джонсън-Арбър казва, че анемията възниква, когато броят на червените кръвни клетки в тялото ви намалее. „Червените кръвни клетки пренасят кислород до тъканите в цялото тяло. При пациенти с анемия лошото кръвообращение е резултат от липса на доставка на кислород до тъканите“, обяснява тя.

Проблеми с белите дробове

Респираторният терапевт Джон Ландри каза пред Best Life , че студените крака могат да доведат до няколко белодробни проблеми, включително хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), белодробна хипертония и белодробна емболия. Ако човек има ХОББ и белодробна хипертония, в допълнение към студените крака, той може също да забележи симптоми като задух, умора, болка в гърдите и стягане в гърдите.

Подобни симптоми възникват при белодробна емболия и в този случай може да се появи и ускорен пулс. Тъй като това е сериозно медицинско състояние, което може да доведе до образуване на съсиреци в белите дробове, ако забележите тези симптоми, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар.

  Тaзи пoдпpaвкa e иcтинcкo бoгaтcтвo, тpябвa дa я имa във вcякa кухня:

отравяне

Джонсън-Арбър добавя, че студените крака също могат да показват отравяне от замърсена риба. Става дума предимно за тропически видове риби, като освен студени крака може да се появят и симптоми като гадене и болки в корема.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *