четвъртък , септември 19 2024

Три причини, поради които не трябва да се къпете сутрин:

Хората, които се къпят сутрин, обикновено гледат само на предимствата като лесно и бързо събуждане, свежест и чистота още от сутринта. Сутрешното вземане на душ обаче може да има и някои недостатъци.

Best life разговаря с лекар, който посочи три причини защо не трябва да се къпете сутрин.

Мръсни чаршафи

Душът сутрин може да доведе до мръсни чаршафи през нощта. Ако отново си легнете без душ, ще оставите цялата мръсотия, която сте събрали през деня, върху чаршафите си.

„Пренебрегването на душ през нощта може да остави повече прах, бактерии, мъртва кожа и пот в леглото ви. Ако си легнете без душ, цялата тази мръсотия и пот ще се прехвърлят от тялото ви върху чаршафите ви, създавайки среда, която може да бъде благоприятна за растеж на бактерии и дразнене на кожата“, каза доктор Адил Макбул.

Ако се къпете вечер, гледайте да не си лягате с мокра коса, защото влажната възглавница е идеална среда за развитие на бактерии, плесени, гъбички и други подобни.

Алергия

За тези, които са алергични към прахови акари , вземането на душ сутрин вместо вечер може да причини симптоми. Колкото повече кожа пада от вас в леглото, толкова по-бързо се размножават акарите.

„Акарите са малки насекоми, които живеят в прах и виреят в топла, влажна среда. Те се хранят с мъртви кожни клетки и когато човек си легне без душ, акарите имат източник на храна. Тъй като акарите се размножават, те могат да причинят алергии и симптоми на астма при податливи хора“, обяснява Макбул. Затова по-добрият вариант е да вземете душ преди да заспите.

  Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми с проф. д-р Сабри Джавкайтар на 06.04.24 г. в София

Последици върху кожата

Повечето хора се потят повече през деня, отколкото през нощта, което означава, че е важно да почистите кожата си преди лягане, в края на деня, особено ако имате проблеми с акнето.

„Акнето се причинява от комбинация от редица фактори, включително прекомерна мастна секреция, запушени пори и наличие на бактерии. „Когато си легнете без душ, мръсотията, потта и бактериите по кожата ви могат да допринесат за запушени пори и излишно производство на мазнини, което може да доведе до акне. Освен това, когато спите в мръсни чаршафи, бактериите и мръсотията могат да се прехвърлят обратно в кожата, което допълнително да влоши проблема“, казва Макбул и съветва, че е по-добре да се къпете вечер, за да премахнете мръсотията, потта и бактериите и да предотвратите появата на акне пробиви.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *