четвъртък , септември 19 2024

Дерматолог е убеден: Не се къпете всеки ден, защото е вредно, специалисти изчислиха колко душа трябва да си взимате седмично:

Повечето хора смятат, че от хигиенична гледна точка е добре да взимате душ поне веднъж дневно, а дори и по два пъти – сутрин след сън и вечер преди лягане. Но какво казват специалистите по темата?

Украинският дерматолог Андрей Перехрестенко, признат от колегите си за светило в областта, припомня, че кожата е имунен и бариерен орган за вредни микроорганизми. Честото измиване със сапун лишава кожата от защитната обвивка, която е създадена от полезни микроорганизми. В същото време, бариерните функции на кожата се отслабват и следователно имунитетът отслабва. Специалистът препоръчва да се къпем по два, три пъти седмично.

Употребата на антибактериален сапун се счита от експертите за оправдано действие само ако има увреждане на кожата. При отсъствието на кожни проблеми, ежедневното измиване с антибактериален сапун прави тялото по-уязвимо за инфекции.
Всъщност ние не сме толкова мръсни, колкото си мислим
В медицински смисъл ежедневните душове са необходими само за хора, които се цапат прекалено по време на работа, потят се обилно или живеят на места с горещ и влажен климат. Всички останали не трябва да се чувстват длъжни да минават под душа абсолютно всеки ден. За два пъти на ден и дума да не става, смятат специалисти. По този начин предпазвате кожата си от пресушаване и от измиване на важни естествени масла и секрети, които жлезите ви отделят и които имат предпазна функция.

Ще се предпазите от сърбеж по кожата, напукване, съхнене и раздразнение
Не само честото къпане, но и най-вече измиващите препарати, които ползваме, са в основата на алергичните реакции, които кожата проявява, както и зачервяванията и сърбежа. Твърде честото взимане на душ или вана прави кожата по-уязвима и към болестотворни микроорганизми. Сапунът само ускорява процеса. При много хора кожата се стреми да компенсира загубата на естествени масла и секретира допълнителен себум. Получава се затворен кръг от омазнена кожа със запушени пори и възпаления.

  Ето какво се случва с тялото ни, ако пием доматен сок всеки ден:


Бърсането с кърпа допринася за влошаването на кожата

Няма как – хавлиените кърпи са необходимо зло. Иначе как ще се избършем след баня, ако не с кърпа?
Те обаче крият много рискове за здравето на кожата, защото задържат множество бактерии, обичащи влагата. Това е благоприятна среда за размножаването им и пренасянето им върху кожата.
Все пак можете да направите нещо, за да се предпазите – никога не търкайте кожата с кърпата, за да се избършете. По-скоро леко потупвайте, за да попиете капките. За най-ревностните пазители на здравето се препоръчва употреба не на хавлиени, а на памучни гладки и меки кърпи за баня.

Честите душове премахват полезните бактерии по кожата

Както в стомашно-чревния тракт, така и по кожата човек има полезни бактерии, които помагат да се предпазим от болести и вредни микроорганизми. Когато ги премахваме чрез честото миене, ние излагаме на риск здравето на кожата.

Ежедневното миене на косата може да влоши здравето й

Ако миете косата твърде често, това може да я накара да стане чуплива, накъсана, цъфтяща и слаба. Дори хората с гъсти и здрави коси не са предпазени от вредното действие на ежедневното мокрене и употреба на измиващи средства и сешоар.

Рисковете от поява на косопад също се увеличават при прекомерно премиване.

От ежедневно измиване имат нужда само някои части от тялото
Там, където има кожни гънки се появяват и лоша миризма, влага, бактерии и замърсявания. Това са гънките между пръстите на краката, областта под гърдите, подмишниците, гениталиите, свивките на коленете и лактите, врата.
Тези места трябва да миете ежедневно. Останалите части от тялото се къпят по 2 пъти в седмицата, според специалисти.

  Как се къпеш? Ето какво казва за вас частта от тялото, която първо измиете:

източник

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *