четвъртък , септември 19 2024
Снимка: carolynbooth/pixabay.com

Богаташ присъства на погребението на бедния си баща..:

Богат човек, който цял живот е презирал бедния си баща, присъства на погребението му и е изпълнен със съжаление. Той намира десетки деца, които никога преди не е виждал, само за да научи, че баща му е далеч от това, което той е мислил за него.

Дарън стоеше в кабинета си и гледаше през прозореца искрящите небостъргачи, докато сълзите се събираха в очите му. Той се върна на мястото си с тежко сърце и препрочете поканата на масата си.

„Приятелите и семейството на Саймън са поканени на погребението му…“

Дарън не беше виждал баща си Саймън от векове. Откакто се изнесе от дома си за университета, двамата загубиха връзка. Беше прекъснал връзките си с него.

Дарън беше ядосан, че баща му не му е осигурил добър живот. Беше наранен, че е бил отгледан от беден вдовец, който се занимаваше със странна работа. Дарън никога не е имал щастливо детство като връстниците си и обвиняваше Саймън за това.

Но след като видя поканата, нещо в Дарън се промени. Беше обзет от угризения на съвестта. Той беше егоцентричен син и остави баща си сам. Беше изоставил човека, който бе дал всичко от себе си, за да го отгледа.

Когато Дарън беше малко момче, Саймън го държеше на ръцете и обикаляше квартала им, разнасяйки вестници. Продавач на вестници. Това беше една от многото задачи, които Саймън изпълняваше, за да отгледа Дарън.

Дарън се намръщи и го попита:

— Защо трябва да правиш това, татко? Защо не ходиш в офис като другите бащи?

След това Саймън казваше:

— Защото имам малко момче, което би било само вкъщи. Татко има трудни дни и не е богат. Но имай предвид, Дарън, че богат човек не е този, който има много пари. Той е човек, който може да помага на другите и има голямо сърце.

Като дете Дарън не разбираше какво има предвид Саймън, а когато стана тийнейджър, вече не искаше да разбира Саймън.

Като тийнейджър Дарън започна да презира Саймън. Никога нямаше да забрави как децата му се подиграваха и го наричаха странен заради Саймън.

Случи се така, че един ден Саймън се появи в костюм на клоун, за да вземе Дарън от училище. Отново, това беше една от задачите, които Саймън трябваше да поеме, защото имаше нужда от пари.

  Истинско прераждане: 21-годишният син на Майкъл Джексън е копие на баща си:

Когато децата разбраха, че клоунът е бащата на Дарън, те започнаха да му се подиграват.

— Какъв изрод е той! — едно дете каза на Дарън. — Кой идва в училище облечен така?

— Знам! — друго дете се засмя. — Баща ти е неудачник точно като теб, Дарън!

— Защо дойде така облечен, татко? — попита разплакан Дарън Саймън. — Защо ме караш да изглеждам като глупак?

— Хей, хей, съжалявам, приятелю! — каза нежно Саймън. — Не исках да те нараня. Нямах време да се преоблека, така че трябваше да дойда както си бях. Съжалявам, шампионе.

— Мога да се приба сам, татко. — беше казал Дарън, плачейки. — Вече няма нужда да ме взимаш от училище! От днес ще се прибирам сам!

Дарън се обърна и се отдалечи от баща си. И Саймън беше наранен. Много наранен. Но не каза нищо на сина си.

Вместо това той поръча любимата пица на Дарън за вечеря същата вечер и докато се хранеха, той внезапно отиде в стаята си и взе плик за Дарън.

Очите на Дарън бяха широко отворени като чинии, когато намери пари вътре.

— Това са джобните ти пари, синко. — каза Саймън. — Ти си голямо момче и татко не може да обикаля и да плаща вместо теб. Трябва да се научиш как да боравиш с парите.

— Това са много пари! — каза Дарън с усмивка. — Уау! Благодаря, татко!

Саймън се усмихна и взе няколко доларови банкноти от ръката на момчето.

— Това е данъкът, който трябва да изключиш.

— Но татко, това е…

Дарън едва беше довършил това, което казваше, когато Саймън взе още две банкноти от ръцете му.

— А това е моята част от данъците.

Останал само с няколко доларови банкноти, Дарън не можа да сдържи гнева си.

— Какво, по дяволите, татко? Защо взимаш толкова пари? Едва имам няколко долара!

— Трябва да запазя това и да го сложа в банката, Дарън. Ще ми благодариш за това някой ден. — каза той с усмивка, което раздразни Дарън. Той напусна масата за вечеря ядосан и се заключи в стаята си.

  Аз съм дерматолог и ще ви кажа кой е единственият начин да се отървете от кафявите петна по кожата:

На следващия ден, когато Саймън говори с Дарън, бедният баща беше посрещнат с кисела забележка.

— Искам да бъда умен и да имам добра работа, така че няма да съм на твое място! Не искам да стана като теб, татко! Никога!

Саймън кимна, скривайки сълзите в очите си.

— Надявам се да станеш успешен човек, сине. — каза той тихо. — И аз се надявам.

Всеки месец след това Дарън получаваше пари от Саймън след намаляване на „данъците“ и момчето ги приемаше по този начин, въпреки че нямаше представа къде всъщност отиват парите от данъците.

И преди да успее да разбере, времето отлетя и той се изнесе. Дарън беше спечелил стипендия за престижен университет извън родния им щат и това беше последният път, когато видя Саймън лично.

— Вземи тези пари, синко, и ме уведоми, ако имаш нужда от още по всяко време. — беше казал Саймън, подавайки на Дарън плик, когато тръгваше. Но Дарън не го взе със себе си. Скри го в стаята си и напусна къщата завинаги. Работеше на половин работен ден, за да финансира разходите си в колежа, но никога не помоли баща си за помощ.

Години по-късно Дарън стана топ адвокат в престижна кантора и се наслаждаваше на живота си.

Беше твърде зает, за да мисли за бедния си стар баща, чиито покани отклоняваше за Деня на благодарността, Коледа и Нова година.

— Идваш ли тази година, синко? О, ще е страхотно да се видим! — Саймън се обаждаше на Дарън всяка година с надеждата да чуе „да“.

— Съжалявам, татко. Може би следващия път? Чао! — отговори Дарън и затвори.

***

По време на полета за погребението на Саймън Дарън не можеше да не мисли за тези спомени.

Когато пристигна в къщата на Саймън, той беше посрещнат с болезнено мълчание и се разплака, докато прегръщаше снимката на покойния си баща.

— Съжалявам, татко! — изхлипа той. — Малко закъснях. Никога не бих могъл да те обичам така, както ти ме обичаше. Съжалявам! Позволи ми да бъда добър син за теб за последен път!

  Откpaднaх тази peцeптa oт eднa пpиятeлкa, мaлкo мe e cpaм дa cи пpизнaя, нo тoлкoвa ca вкуcни, чe нe мoжaх дa нe нaдникнa в тeфтepa й:

Дарън пристигна на погребението на Саймън, за да се сбогува с него почтително. Той обаче не беше подготвен за това, което видя там.

Той видял десетки деца да скърбят около ковчега на баща му.

— Кои… кои са тези деца? — каза изненадан Дарън. Тогава към него се приближи мъж с мили очи.

— Ти трябва да си син на г-н Дейвис! Изглеждаш точно като него. Колко жалко. Напусна ни твърде рано. Какъв велик човек беше баща ти! — каза той през сълзи. — Не можем да благодарим достатъчно на теб и баща ти за всичко, което направихте за тези деца. Благодаря ти…

Дарън нямаше никаква представа за какво говори мъжът, докато не огледа ковчега и не забеляза всяко от децата да държи снимка. Снимка, на която баща му се усмихва с малките деца.

— Баща ти говореше много за теб и много се гордееше с теб. — продължи мъжът. — Той ни каза как и двамата сте спестявали пари всеки месец, за да направите такова щедро дарение за нашето сиропиталище. Дарение от 600 000 долара може да окаже значително влияние върху живота на тези деца. Ето, имам нещо за теб… — Дарън получи благодарствено писмо. — Моля, приеми нашата сърдечна благодарност.

— Тук е името ми! Но дарението е направено от татко! Откъде изобщо е взел парите… — каза Дарън, след което си спомни „данъците“. Саймън беше спестил пари за нуждаещите се деца и беше направил дарението.

Облян в сълзи, Дарън се извини.

И по-късно същия ден, след погребението, той седеше със снимката на баща си в ръце и стария буркан, който беше открил в стаята на мъжа. „Данъци“, гласеше етикетът върху него.

Дарън сложи няколко банкноти от портфейла си там и прошепна:

— Това е моят дял. — После извади още две банкноти и ги пусна в буркана, хлипайки.

— И добре, това… това е от твоя страна, татко… О, съжалявам, че те мразех през цялото това време… Толкова много съжалявам!

Оттогава Дарън продължи да прави много благотворителни дейности в името на баща си, надявайки се да направи поне едно добро нещо като син.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *