четвъртък , септември 19 2024

Това е ранен симптом на инфаркт, който често се пропуска, твърдят кардиолозите:

Когато мислим за човек, който има инфаркт, най-вероятно си го представяме да пада на пода, стискайки гърдите си. Поради това много от нас не осъзнават, че има няколко други симптома, свързани с инфаркт.

Според данни на Световната здравна организация сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт в света, като всяка година те отнемат около 17,9 милиона живота.

Ето защо, като се има предвид честотата на тези заболявания, непознаването на всички признаци е особено опасно.

Кардиологът д-р Естел Джийн твърди, че най-често пропусканият симптом на инфаркт е задухът. Тъй като недостигът на въздух може да се дължи на много неща, ако се появи без болка в гърдите, много от нас няма да приемат, че е сърдечен удар.

„Недостигът на въздух е ранен симптом на сърдечен удар, който често се пропуска и може да се появи със или без дискомфорт в гърдите“, каза тя.

Кардиолозите предупреждават да не чакате болка в лявата част на гърдите

Кардиологът д-р Макс Брок също повтаря предупреждението на д-р Джийн. „Затрудненото дишане може да бъде причинено от много неща. Понякога това е единственият признак на инфаркт за някои пациенти“, предупреди той.

Д-р Брок казва, че трябва да следим и за натиск в гърдите, дори ако не е придружен от болка.

„Дискомфортът в гърдите е най-често срещаният симптом на инфаркт. Хората смятат, че това трябва да означава болка точно там, където е сърцето ви, от лявата страна на гърдите.

Но натискът в гърдите,стягането или стягането в гърдите и болката в горната част на корема също са някои от обичайните начини,по които пациентите описват сърдечния си удар. Не чакайте болка в лявата част на гърдите“, завърши кардиологът.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *