четвъртък , септември 19 2024

Бедният щъркел цяла седмица не можеше да яде и да пие заради парче гума на клюна си:

Преди около седмица хиляди хора в Индия бяха шокирани, когато видяха сърцераздирателни снимки в социалните мрежи на черноврат щъркел с парче черна гума, плътно залепено за клюна му.

Снимките на клетата птица са направени от индийския орнитолог Манодж Наир . Той е снимал птиците в блатата близо до големия град Гургаон в щата Харяна.

Очевидно промишлените отпадъци от града дори са попаднали в тези блата и щъркелът, в търсене на храна, е прикрепил плътно парче гума към клюна си.

Тази гума не му позволяваше да отвори човката си и щъркелът не можеше нито да яде, нито да пие. Шокираните членове на общността се обърнаха към служителите за защита на дивата природа, които изпратиха екип да издири и улови щъркела.

Основният проблем беше, че не беше известно колко време птицата е била в това състояние. Очевидно поне за една седмица. Тя скоро можеше да умре от глад и дехидратация, ако не беше открита.

„Посетих тези блата, както обикновено, за да снимам птици“, казва орнитологът Манодж Наир, „Когато снимах този черноврат щъркел, отначало не забелязах, че има нещо черно на клюна му, а след това, когато започнах да проверявам снимките , видях, че има черно парче пластмаса на клюна си, както ми се стори, бях много разстроен и веднага публикувах снимката в интернет на страницата на орнитолозите. Скоро тя стана вирусна .”

Четири екипа спасители бяха изпратени да издирват щъркела и те имаха трудната задача да намерят една единствена птица в голяма площ от блата. Прекараха много часове, но накрая късметът им се усмихна и желаният щъркел беше намерен и уловен.

„Когато го намерихме, той вече беше толкова слаб, че не можеше да лети“, казва Панкадж Гупта, член на фондацията за птици в Делхи черна гума и веднага лесно я отстранихме от клюна.“

След като е спасена, птицата е нахранена и доведена в Султанпур, национален парк и резерват за птици в Утар Прадеш.

„Много сме благодарни на служителите, които бързо организираха спасяването на този щъркел и на всички индийски любители на птиците, които ни подкрепиха“, казва Панкадж Гупта.

Гупта също така се надява, че историята на щъркела ще помогне да се повиши осведомеността за замърсяването на влажните зони близо до Гургаон и да защити региона, който е дом на много птици.

  Майка оставя бебето на леглото и го обръща с гръб - 1 секунда по-късно животът й се променя завинаги:

Черновратият щъркел или азиатският джабиру е един от двата вида щъркели от род Ephippiorhynchus. Достига дължина на тялото 130-150 сантиметра и има размах на крилете 230 сантиметра. Това е единственият вид щъркел, живеещ в Южна и Югоизточна Азия.

В Червената книга видът се счита за близък до уязвим. Все още има много от тях в Индия, но в Австралия видът се смята за застрашен.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *