четвъртък , септември 19 2024

Майките косатки жертват целия си живот за синовете си и това се случва с тях:

Проучване на косатки в северната част на Тихия океан установи, че майките „жертват целия си живот“ за синовете си, съобщи BBC в четвъртък.

Грижите за сина й значително намалиха шансовете на женската косатка да се възпроизвежда в бъдеще.

Енергията, от която се нуждаят, за да хранят малките си, изглежда компрометира здравето им, оставяйки ги по-малко способни да се възпроизвеждат и да отглеждат други малки.

„Майките жертват собствената си храна и собствената си енергия“, каза професор Дарън Крофт от университета в Ексетър.

Косатките остават тясно свързани със семействата си през целия си живот. Но докато младите женски потомци стават независими в зряла възраст, мъжките са зависими от майките си – дори изискват част от храната, която майките им улавят.

Професор Крофт го описва като „нов поглед върху сложния социален и семеен живот на тези удивителни животни“.

Десетилетното проучване, публикувано в търговското списание Current Biology, е част от мисия за разбиране на семейния живот на косатките.

Това стана възможно благодарение на Центъра за изследване на китовете (CWR), който наблюдава живота на популацията на косатките повече от 40 години.

От 1976 г. CWR е изготвил пълно преброяване на популацията на тези китове. Което позволява на биолозите да провеждат проучвания на няколко поколения като това. Разплитайки критичното социално поведение и семейните връзки, които пряко влияят върху оцеляването на животните.

За това изследване учените анализираха живота на 40 женски косатки между 1982 г. и 2021 г. Установиха, че за всеки жив син годишната вероятност майката да отгледа друго малко до първата година от живота е намалена наполовина.

  Сварих го с чужда жена в семейната ни спалня, а последвалото не е за разправяне:

„Предишните ни изследвания показаха, че синовете имат по-голям шанс за оцеляване, ако майка им е наблизо“, каза д-р Майкъл Вайс от Университета на Ексетър и Центъра за изследване на китоподобните.

„Искахме да разберем дали тази помощ има цена и отговорът е да. Майките косатки плащат висока цена по отношение на бъдещото им размножаване, за да запазят синовете си живи.“

Семейства косатки

Проучването на тази застрашена популация от косатки,които живеят в крайбрежните води между Ванкувър и Сиатъл,е започнато от д-р Кен Балкомб . Отначало искаше да проучи заплахите за оцеляването им.

Работата, която последва, продължи да разкрива прозрения за живота на косатките.. Които можеха да бъдат получени само чрез десетилетия на изследване. Биолозите са работили с CWR, за да открият например жизненоважната роля на бабите на косатките. И защо, подобно на хората, женските косатки спират да се възпроизвеждат по време на живота си.

От годините на изучаване на взаимодействието на косатките учените вече знаеха, че майките и синовете се „социализират“ заедно до зряла възраст на мъжките.

Може да изглежда парадоксално, че такива мощни, интелигентни животни остават зависими от майка си през целия живот. Изглежда, че мъжките просто не трябва да стават независими, защото майка им остава с тях.

В момента са останали само 73 от тези косатки.. Така че учените казват, че трябва да разберат всичко, което може да им помогне да вземат решения за това как да защитят тези морски бозайници.

„Тези косатки балансират на ръба на ножа и са застрашени от изчезване“, каза проф. Крофт. „Така че всичко, което намалява женското възпроизводство, е причина за безпокойство за тази популация.“

  Малкият голям герой! 12-г. Никола загаси пожар край Вая: Ако не действах, щеше да стане по-зле~~~~

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *