четвъртък , септември 19 2024

Шофьор на багер случайно изкопа леговище и събуди четири мечки преди пристигането на пролетта:

Зоологът обясни какви са опасностите от ранното събуждане за мечките и опасна ли е срещата със събуден плоскокрак

В интернет се появи видео, че по време на работа на пътя багерист се натъкнал на бърлога с кофа, в която имало майка мечка с малки. Съдейки по коментарите на снимащия мъж, той беше изключително изненадан и разстроен, когато видя, че животните се събуждат. Шофьорът твърди, че случайно са събудили мечките.

На кадрите се вижда как четири животни едно по едно излизат от гробницата. Те много се изплашили от неканените гости и избягали. Един от тях се покатери на дърво, а останалите отидоха в гората.

Жителят на Югра, който публикува видеото, казва, че не е негов автор и че видеото му е изпратено от служители на една от възложителните организации и го е публикувал от съображения за безопасност на рибарите, движещи се в посока от Белоярское към реката. Вотма. Фактът, че четири мечки се събудиха рано наведнъж, сериозно развълнува обществеността.

След като видеото се разпространи в социалните мрежи, хората започнаха да пишат гневни коментари на служителя на организацията, че заради него мечките най-вероятно или ще умрат, или ще започнат да нападат хора и домашни любимци.

Кореспондентът на KP.RU се обърна към зоолога от Угра Николай Наконечен, който обясни, че по-ранното събуждане на хищниците представлява опасност както за тях, така и за жителите на близките населени места.

  • Определено има опасност. Първият е хранителният фактор. Мечката вече няма какво да яде, а снегът е дълбок за лов на елени и лосове. Освен това има майка мечка с малките си. Тя ще търси храна на сметища до кофи за боклук, ще напада кучета и хора“, обясни зоологът.
  Котка отглежда две малки панди:

Освен това ранното събуждане отслабва мечката и може да не легне отново, което означава, че подлежи на отстрел.

По-хуманно е малките да се предадат в подходящ разсадник за отглеждането им, а по-малко хуманно в зоопарк или цирк.

Въпреки това специалистите от ветеринарния център на Югра съветват да не се паникьосвате, като казват, че малките, съдейки по видеото, са доста големи и те, заедно с майка си, ще могат да намерят храна за себе си, тъй като са всеядни.

  • Те са в естествената си среда. Скоро ще дойде пролетта и около март-април мечките ще започнат да се събуждат. Освен това в района има масова миграция на диви свине, твърдят специалисти от институцията.

Ако има достатъчно храна и няма слана, хищниците ще могат да оцелеят. И хората не трябва да забравят за безопасността. Не се препоръчва на хората да ходят в гората сега и тя е твърде далече от населените места. Във всеки случай тази ситуация беше взета под контрол от органа за надзор на природата на Югра.

„Планирахме проверка на място на територията на зимния път по стария коридор до Сорум, за да проверим факта, който се случи в публикуваното видео“, казаха от отдела на нашия кореспондент.

При установяване на влизане на диво животно в населено място трябва да подадете сигнал в единната дежурно-диспечерска служба на телефон 112.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *