четвъртък , септември 19 2024
Снимка: Вячеслав Беспалов

Доверчив, той дори не избяга: питомен лос, който беше хранен от бутилка, беше застрелян от парапланер – за месо:

Убийците на опитомени лосове от парапланер ще бъдат съдени в Красноярския край

Някои са хранени с шише, други са убити… Питомен лос на име Аян, който е на пет дни, когато се присъединява към хората, е застрелян от бракониери за месо. Убиваха с особен цинизъм: от въздуха, с парапланер.

Но беззащитният звяр дори не мислеше да бяга, той не знаеше, че човек трябва да се страхува. Разследването вече е приключило и случаят е изпратен в съда. Подробности за жестоката история в материала на Комсомолская правда – Красноярск.

Останал сирак


Всичко започна през пролетта на 2020 г. в село Южаково, Енисейска област. В една от градините на селяните нахлуло теле. Само бебе, беше на около пет дни, не повече. Слаб, той едва се държеше на тънките си крака. Той се огледа уплашено. Няма майка, няма никой наблизо. Вероятно лосът е бил застрелян от бракониери. Нямаше къде да отиде – излезе при хората.

Е, не карай! Бебето е прието от фермера Фиргат Исангалиев. Избрах му красиво име – Аян. Всъщност той остава сирак заради майка си. Неговият персонал даде на завареното дете да пие мляко от бутилка.

Освен това не се оплакваше от апетита си: изпразваше по два литра три пъти на ден. С времето се научих да пия от кофа. След това опита клони от трепетлика и измисли как сам да търси храна. Месец, два, три… Така израснах във ферма. Не се страхуваше нито от хора, нито от кучета.

По детски си играеше с малките. Състезаваше се с училищен автобус. Можех да спра колата на магистралата, за да измоля нещо вкусно. Всички тук го познаваха и не се страхуваха от него. И непознатите бяха във възторг: леле, питомно теле от лосове! Почерпиха го и си направиха селфи.

  Ако видите пластмасова бутилка в гумата си, бързо се обадете..:

Оранжева яка


Започнаха да се появяват рогата на Аян. Тогава беше решено: по-добре е да го изпратим в тайгата. Телето на лоса не би могло да седне в кошарата – то е свикнало със свободата. И ако продължи да се разхожда из селото, може неволно да нарани някого в играта. Освен това е узрял. И по време на периода на блъскане животното е способно на агресия.

Затова младият лос бил отведен в гората, на 120 километра от селото. Нека живее на открито. И те помолиха предприемача Вячеслав Беспалов да се грижи за него, той има ферма в тайга наблизо. И така лосът имаше нов собственик и приятел.

„Аян се установи в гората, но изобщо не си тръгна, остана наблизо“, каза Вячеслав пред КП – Красноярск. – Понякога ни гостуваше, гощавахме го с качамак. След като живее сред природата, той постепенно започва да се отдалечава от хората. Вярно, той ме пусна вътре, дори си подаде врата и ми позволи да го погаля. Приближих се до другите, но не по-малко от 200 м. За всеки случай сложих нашийник на Аян. Толкова ярко, оранжево, забележимо. Всички наши ловци обаче така или иначе го разпознаха и не го посегнаха. Как е възможно? Той е кротък и не се страхува.

Това изигра фатална роля.

Смъртта дойде от въздуха
Лос се сприятели с мъж, леле! Случаят с Аян беше като чудо. За много, но не за всички. За двама бракониери питомното животно се превърнало просто в жива мишена.

  • Чия ръка се вдигна? Това е местен ловец. Той е беззаконник, не му пука кого бие. Стига да плащат, каза източникът ни. – Заедно с него е парапланерист от Красноярск. Те са специално наети за снимане. Те работеха по поръчка, доставяйки месо за „трудни хора“, крадци. Не се спазваха законите, нямаше ограничения за тях. Ще кажа повече, че всичко беше инсценирано в голям мащаб. Парапланерът е докаран от Красноярск и е оборудвана платформа за излитане и кацане. След това откриха още много „интересни“ снимки от пилота – от лов.
  Никой не подозираше доскоро какво се крие под Ниагарския водопад

… Онзи ден парапланерът излетя. Бързо намерих лоса и поставих точка на GPS-а. Съучастникът му се втурнал там с моторна шейна.

  • Как беше? Пилотът зависна точно над животното и започна да стреля отгоре надолу“, обяснява Вячеслав. – Лосът не те вижда. Чува звук, идващ отнякъде. Мърда уши, оглежда се. В очакване на неприятности от земята. И не подозира, че смъртта ще дойде от въздуха. Освен това Аян не реагира на такива звуци, той беше свикнал с тях. Не го прие като сигнал за опасност. Доверени хора, коли, моторни шейни, всичко. Съдейки по следите, той дори не е избягал…

До пет години


Бракониерите са открити почти веднага. Те бяха раздадени от опръскана с кръв моторна шейна и не само. Те обаче нямаше да се крият: минаха покрай селото и хванаха окото на работниците.

Нахални, уверени, че могат да им се размине всичко. Между другото, тогава те застреляха не само Аян, но и млад лос. (Бременна, трябваше да роди бебе в началото на май). Плячката е изклана там. Искаха да вземат месото, но заровиха кожите и вътрешностите в снежна преспа и ги навиха с бурани.

Скоро е образувано наказателно дело по член 258 „Незаконен лов“. Освен това с „използването на механично превозно средство или самолет“. Максималното наказание за това е до пет години затвор.

  • Събрани са четири тома материали по делото. Доказателствената база е 100%, отбелязва собственичката Аяна. „През лятото дойдохме с металотърсач и намерихме гилза в тревата. Но оранжевата яка така и не беше намерена. Но, уви, определено беше той, Аян. Полицията е страхотна, разпитаха много парапланеристи. Защото заподозреният твърдеше: невъзможно е да се убие от парапланер. Но експертите увериха: за професионалист това няма да е трудно. Замръзваш и стреляш. Но ловец на земята може да довърши.
  Булка облече роклята на баба си и предизвика бурни аплодисменти-Вижте как е стояла първоначално на баба й

Гладни ли сте, шамъри?


Историята на Аян възмути мнозина. „Гладни ли сте, срамни хора?“: както обикновените хора, така и професионалните ловци бяха шокирани.

„Е, авиацията стигна до бракониерите“, възмущават се в социалните мрежи. – Изчезна целият смисъл на лова. Вече не е необходимо да можете да четете следи, да търсите пътеки, да се скитате из тайгата през целия ден за един изстрел. Сега той глупаво вдигна квадрокоптера във въздуха, видя къде е това или онова животно, запали моторната шейна и отиде да убие. Доколкото разбирам, ако имате пари за моторна шейна и така нататък, значи имате пари да си купите месо в магазина.

  • Всичко зависи от метода на лов: ние, ловците, често преследваме звяра до колене в сняг или на ски. И то в рамките на позволеното време. И това не е човек, не е животно, не знам как да го нарека. Приемаме го като шамар в посока на честните ловци. Това трябва да се изкорени! – коментира пред КП Вячеслав Нефедов, председател на Енисейското дружество на ловците и рибарите.

Това е всичко. Някои бяха спасени, други бяха убити. Клането беше инсценирано за някой, който дори не си помисли да се защити, просто не знаеше как.

„Да се ​​надяваме, че извършителите ще бъдат наказани“, заключава Вячеслав. – Крайно време е. Вече втора година се борим за това. Те дори сезираха Главната прокуратура. Аян беше само на две години и половина. Вече възрастен. Лятото дойде, беше вече с еленови рога. Рогата са толкова сладки…

Защо му се случва това? За какво? Хора, вие животни ли сте?

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *