четвъртък , септември 19 2024

Как се образуват тъмните кръгове и как да се отървете от тях:

Със сигурност понякога се чудите защо имате подпухнали очи или какво да направите, за да изчезнат торбичките под очите ви. Най-честата причина за тъмни кръгове или подпухналост е естественото стареене

Тъмните кръгове са торбички под очите, които обикновено не влияят на зрението или здравето ви и това е хубаво нещо, въпреки че могат да бъдат досадни. Но ако искате да намалите подпухналостта около очите си, има временни и дългосрочни решения.

Тъмните кръгове се причиняват от няколко фактора

Подпухналите очи могат да бъдат причинени от няколко неща:

  • Диета с високо съдържание на сол : яденето на много солена храна причинява задържане на вода и води до подуване.
  • Алергии : задръстванията и възпалението, причинени от алергии, понякога могат да влошат подпухналостта под очите.
  • Медицински състояния : Някои медицински състояния, като проблеми с щитовидната жлеза, могат да причинят подуване на очите.
  • Генетика : Тъмните кръгове могат да бъдат физическа характеристика, която се среща във вашето семейство.
  • Естествен процес на стареене : Загубата на стегнатост на кожата и мускулите настъпва с напредване на възрастта.

Защо тъмните кръгове се образуват, когато остареете

– Най-честата причина за тъмни кръгове или подпухналост е естественото стареене – казва д-р Shaun Desai , хирург по лицева пластична и реконструктивна хирургия в Центъра за лицева пластична и реконструктивна хирургия Johns Hopkins .

– По-старата кожа става твърде отпусната и има тенденция да увисва или да се набръчква. Мускулите и тъканите около окото също могат да отслабнат и да допринесат за торбестия вид. Това отслабване позволява на мазнината, заобикаляща окото, да се изпъкне, създавайки този вид на балон – добавя д-р Десаи.

  Вече пека скумрията само така: става хрупкава и крехка отвътре и най-важното – не мирише:

Често е необходимо медицинско лечение

Има различни подходи за намаляване на подпухналостта под очите в зависимост от причината. Домашните процедури могат временно да намалят подпухналите долни клепачи, които понякога се причиняват от натрупване на течност в зоната под очите.

Но, казва д-р Десай, домашните лекарства и продуктите без рецепта могат да бъдат само краткосрочно решение: 

– За да се отървете ефективно от торбичките под очите, които са забележими и постоянни, често е необходимо медицинско лечение.

Домашно лечение на подути очи 

Ако от време на време се събуждате с подпухнали клепачи, има бързи решения, които могат да ви помогнат да задържите подуването, докато естествено спадне през деня.

  • Студени компреси : Охлаждането на подутата област облекчава възпалението и подуването, като намалява притока на кръв. Можете да поставите всичко студено върху затворените си очи за няколко минути – пакет с лед, замразен пакет със зеленчуци, охладени резени краставица или охладени лъжици. 
  • Кремове за хемороиди: Попиването на крем за хемороиди под очите може да помогне. Съставки в продукта като фенилефрин свиват кръвоносните съдове, за да намалят отока. Важно е да използвате тези продукти с повишено внимание, тъй като те могат да причинят дразнене в тази чувствителна зона. И внимавайте това лекарство да не попадне в очите ви.
  • Кофеин : Кофеинът е вазоконстриктор, което означава, че стеснява кръвоносните съдове. Много козметични компании продават кремове за очи с кофеин, за да помогнат за намаляване на подпухналостта под очите. Можете също така да поставите охладени пакетчета чай (черен чай с кофеин) върху затворените си очи.

Медицински варианти за торбички под очите

Ако сте решили да се отървете от торбичките под очите, някои медицински лечения могат да ги подобрят и дори премахнат:

  Животът на един баща, убил сина си: 20 години терор, гаснеща дъщеря и две внучета сираци

Нехирургични опции

Неинвазивните процедури правят зоната под очите гладка и плоска:

  • Пълнител : При това лечение материалът за пълнене (обикновено хиалуронова киселина, желеобразна субстанция) се поставя там, където тъмните кръгове и бузите се срещат, за да се създаде плавен преход. Инжектирането се извършва в лекарския кабинет под местна анестезия. Резултатите продължават от шест до 12 месеца.
  • Лазерно ресърфейсинг : Това лечение използва лазер за премахване на повърхностните слоеве на отпусната кожа в зоната под очите и стимулира нов колаген, което води до по-стегната кожа. Резултатите могат да продължат с години, в зависимост от типа кожа и излагането на слънце.
  • Химически пилинг : Химическият пилинг третира и набръчканата кожа под очите, като премахва повърхностните горни слоеве. Прилагането на химически разтвор разтваря старите кожни клетки, за да разкрие по-стегната и по-ярка кожа. В зависимост от вашия тип кожа и излагане на слънце, резултатите могат да продължат няколко години.

Тъмни кръгове и хирургическа опция

Повдигането на долния клепач ( блефаропластика ) е амбулаторна процедура, при която хирургът премахва излишната кожа и мазнини в областта под окото и стяга мускулите и кожата, за да създаде гладък вид. В повечето случаи повдигането на долния клепач осигурява доживотно облекчение от тъмните кръгове – рядко се нуждаят от последващи ремонти.

Въпреки това, понякога пациентите се нуждаят от множество терапии за лечение на тъмни кръгове, като комбиниране на лазерно възстановяване с филър или повдигане на клепачите, казва д-р Десаи.

Зоната около очите е много деликатна част от лицето. Ако процедурите се извършват неправилно, могат да възникнат сериозни усложнения. Ключът е да намерите опитен, сертифициран хирург, който е специализиран в лечението на областта на клепачите.

  Защо се прозяваме, когато сме уморени:

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *