петък , септември 20 2024

Епилепсия: Причини, симптоми и как да помогнем на човек, който има припадък:

Едно от най-честите заболявания в неврологията е епилепсията, която е хронично заболяване на клетките в мозъчната кора. Предвид изключително силните симптоми на епилепсия, това заболяване се счита за изключително сериозен медицински проблем.

Когато мозъчната активност стане ненормална по такъв начин, че да причини гърчове или периоди на необичайно и неконтролирано поведение, тогава говорим за разстройство на централната нервна система, тоест епилепсия .

Защо възниква епилепсията?

Епилепсията е най-често срещаното неврологично заболяване, което засяга еднакво мъже и жени от всички възрасти, въпреки че най-често се проявява в детска възраст и при хора над 60 години. При епилепсията нервните клетки в мозъчната кора не изпращат сигнали, както би трябвало, поради което възникват различни пристъпи.

В 70 процента от случаите не е известно защо човек има епилепсия, но когато е възможно точно да се установи, тогава това са следните причини: генетика, наранявания на главата, мозъчни инфекции, нарушения в развитието, имунни нарушения, метаболитни нарушения, мезиални темпорална склероза и определени мозъчни състояния и аномалии на мозъчните съдове.

Как да разпознаем епилепсията?

Симптомите на епилепсията или припадъците са много различни. Припадъците се описват като неконтролирани изблици на електрическа активност, които променят усещанията, поведението, съзнанието и мускулните движения. Някои хора просто се взират в пространството за няколко секунди по време на припадък, докато други имат неконтролируемо и повтарящо се потрепване на ръцете или краката.

Ако сте имали само един гърч, това не означава непременно, че имате епилепсия. За да бъдете диагностицирани с епилепсия, обикновено са необходими поне два пристъпа или епизода (или повече), без да се знае точната им причина. По принцип гърчовете трябва да се появят в рамките на 24 часа един от друг, за да се подозира епилепсия.

  Момче дава на мъж 3 лева, за да купи неща за бебето си, мъжът му оставя бележка с адрес в знак на благодарност:

Видове епилепсия и гърчове

В зависимост от вида на гърчовете, които човек има, се определя и вида на епилепсията . Припадъците се категоризират по това къде започват в мозъка, по нивото на съзнание по време на припадъка и по това дали мускулите спазмират или не по време на припадъка.

Има няколко вида епилептични припадъци и всеки има различна продължителност от няколко секунди до няколко минути, в зависимост от това за какво е припадъкът. Понякога това са най-разпознаваемите неконтролирани мускулни спазми и потрепвания на тялото, а понякога симптомите не са толкова „агресивни“, а човекът просто „се взира в празното“ или има повтарящи се действия като пляскане, дъвчене, търкане на ръце и други подобни.

Какви са причините за припадъка?

Тригерите за припадъци са събития или нещо, което се случва преди началото на самия припадък.

Честите причини за гърчове включват стрес, проблеми със съня, консумация на алкохол, хормонални или менструални хормонални промени, мигащи светлини, нездравословна диета, дехидратация , пропускане на хранене, липса на витамини и минерали, определени храни, определено време на деня или нощта и определени лекарства.

С течение на времето, след като бъдат диагностицирани с епилепсия, хората могат да разберат кои са техните тригери, защото не всички хора с епилепсия са еднакви. Ето защо е необходимо да се обърне внимание кога и къде е настъпил припадъкът, какво се случва непосредствено преди припадъка и дали има нещо, което хората поглъщат, което може да причини припадък.

Може ли епилепсията да бъде излекувана?

Епилепсията като разстройство не може да бъде излекувана, но има лекарства ( антиепилептици ), които помагат за контролиране на симптомите.

По този начин около 70 процента от хората могат да контролират това заболяване с лекарства, а понякога се използват хирургични процедури за контролиране или намаляване на тези атаки до известна степен.

  Загуба на коса поради стрес? Има три решения, за да сложите край на това:

Отделните пациенти изискват различна терапия, а често и няколко лекарства. След като гърчовете бъдат овладени, приемът на лекарството или лекарствата трябва да продължи без прекъсване, докато лицето се освободи от гърчове за година или две.

Припадъците може да изчезнат с времето, но някои хора се нуждаят от лекарства през целия живот. Освен това, някои деца с епилепсия може да надраснат състоянието с възрастта.

Живот с епилепсия

Атаките понякога могат да бъдат фатални. От човек, който получава припадък и си удря главата в твърда повърхност при падане, до човек, който се задушава по време на припадък, ако не му се помогне. Ето защо е важно гърчовете да се контролират колкото е възможно повече. Това включва прием на лекарства, но и „предсказване“ на предстоящ гърч, т.нар. аура, за да подготви човека.

Аурата обикновено се определя като предчувствие, което човек с епилепсия има или като първи признак на припадък. Човек, изпитващ аура, може да изпита промени в усещането, обонянието, вкуса и дори поведението и мисленето и може да бъде същото или много подобно преди всяка атака.

След диагностицирането на епилепсия, засегнатото лице трябва да ходи на редовни прегледи при лекар. Важно е да се отбележи, че хората с това заболяване в повечето случаи могат да продължат да функционират в света: да ходят на работа, да ходят на училище и да се занимават с определено хоби. Изключително важно е да се информират другите хора (на работа, в училище, по време на свободното време) за състоянието на болния от епилепсия, за да могат да реагират своевременно.

Как да помогнем на човек с епилепсия, който получава припадък?

Ако човек с гърч падне на земята, е необходимо да защитите главата си, като поставите под главата си възглавница, одеяло или яке, за да не се удари в твърда повърхност (ако лицето има неконтролируеми гърчове).

  За какво са копчетата на ръкава на якето? Нищо общо с естетиката...:

Важно е да не се опитвате да ги държите физически, за да се „успокоите“. Необходимо е припадъкът да премине от самосебе си, а помагащият евентуално да отстрани нещата в непосредствена близост, така че припадъкът да не се нарани допълнително. Ако забележите, че човекът не може да диша или се задушава по време на припадъка, не се препоръчва да поставяте предмети в устата му, а се опитайте да ги преместите настрани. Ако не успеете, е необходимо да се обадите на Спешна помощ.

Ако лицето не показва признаци на задавяне, останете близо до него, докато пристъпът приключи. След като пристъпът приключи, поставете човека на една страна и леко наклонете главата му назад. По този начин ще гарантирате, че човекът може да диша нормално. Ако лицето не се събуди след припадъка или ако припадъкът продължи повече от пет минути, обадете се на 911.

Как да помогнете на човек, получил гърч, можете да видите във видеото.

Заключение

Епилепсията е най-често срещаното неврологично заболяване, за което няма лечение, но с определени терапии симптомите могат да бъдат контролирани. Това заболяване може да се появи при всеки човек на всяка възраст и не е изключително наследствено.

Симптомите може да изчезнат напълно с течение на времето, но има и случаи, при които хората трябва да приемат лекарства цял живот. Необходимо е да се научим да живеем с епилепсия, с подкрепата на семейството и други близки хора, разбира се.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *