четвъртък , септември 19 2024

Симптоми на мозъчен тумор: Това са сериозни предупредителни знаци:

Има много видове мозъчни тумори и те могат да бъдат злокачествени или доброкачествени. Когато става дума за злокачествени тумори, някои от тях възникват в мозъка, затова се наричат ​​първични мозъчни тумори. В други случаи злокачественият тумор се разпространява от друга част на тялото към мозъка, което води до вторични, метастатични мозъчни тумори.

Потенциалните симптоми на мозъчен тумор са многобройни, но засегнатото лице вероятно няма да има всички от тях. Освен това симптомите се различават в зависимост от това къде се намира туморът и колко е голям. По-долу представяме някои от най-често срещаните симптоми на мозъчни тумори и списък на тези, които могат да показват местоположението на тумора.

Какви са симптомите на мозъчен тумор?

Симптомите на мозъчния тумор варират в зависимост от вида, размера и точното местоположение на мозъчния тумор. Някои от тях могат да включват:

– главоболие

– атаки

– сензорни промени, свързани със зрението, обонянието и слуха

– промени в личността

– затруднено заспиване

– проблеми с паметта

– умора

– гадене и повръщане

– сънливост

– затруднено ходене или извършване на ежедневни дейности

– слабост от едната страна на тялото.

Много от горните симптоми може да са причинени от нещо различно от мозъчен тумор, но ако ги забележите, е важно да се консултирате с лекар, за да диагностицирате истинската им причина възможно най-рано, съветват от Здравния център .

Общи симптоми

Промени, свързани с главоболие

Влошаващото се главоболие е често срещан симптом на мозъчни тумори.

Мозъчният тумор може да окаже натиск върху чувствителните нерви и кръвоносните съдове, както и да попречи на течността да тече свободно в мозъка, което води до повишено налягане и води до главоболие.

И така, мозъчен тумор може да бъде причина за главоболие, но промени в съществуващия модел на главоболие, с който сте свикнали. Обърнете особено внимание, ако забележите следното:

– необяснимо повръщане

– постоянна болка, но различна от мигрена

– по-интензивна болка след събуждане

– главоболие, придружено от нови неврологични симптоми

  Странна сцена от болницата обиколи света, няма да повярвате какво прави пациентът по време на операция:

– влошаващо се главоболие, когато тренирате, кашляте или променяте позицията на тялото си

– болкоуспокояващите без рецепта изобщо не ви помагат.

Въпреки че промените, свързани с главоболието, могат да показват мозъчен тумор, дори ако имате повече главоболия от преди или са по-лоши от преди, това не означава непременно, че имате мозъчен тумор. Хората получават главоболие по различни причини – от пропуснато хранене или липса на сън до стрес.

Атаки

Мозъчните тумори могат да притиснат различни структури в мозъка, което може да попречи на предаването на електрически сигнали между нервните клетки и да доведе до гърчове.

Припадъкът понякога е първият признак на мозъчен тумор, но може да се случи на всеки етап. Около 50% от хората с мозъчни тумори получават поне един гърч, но това може да не е единствената причина за гърчове.

Промени в личността или промени в настроението

Мозъчните тумори могат да нарушат мозъчната функция, да повлияят на вашата личност и поведение. Те също могат да причинят необясними промени в настроението. Например, били сте активни и изведнъж сте много по-пасивни или сте видимо по-раздразнителни от преди и лесно започвате спорове без ясна причина, въпреки че моменти преди това сте били спокойни и щастливи.

Такива промени в случай на мозъчни тумори могат да се появят рано, но могат да възникнат и в резултат на химиотерапия или други лечения на рак.

Промените в личността и настроението могат да бъдат признак за здравословни проблеми, така че ако ги забележите и нямате обяснима причина, най-добре е да се консултирате с лекар.

Загуба на памет и объркване

Проблемите с паметта могат да бъдат резултат от тумор навсякъде в мозъка, особено ако засяга челните или темпоралните лобове. Тумор, засягащ фронталния или париеталния лоб, също може да повлияе на преценката и вземането на решения. Например може да откриете, че:

– трудно се концентрирате и лесно се разсейвате

– често се обърквате за прости неща

– не успявате да изпълнявате няколко задачи едновременно и имате проблеми с планирането

– имате проблеми с краткосрочната памет.

  8-годишно дете научило, че неговият сервитьор живее в мотел. Той е събрал над $100K за него:

Тези промени могат да настъпят в различни стадии на заболяването, те също могат да бъдат страничен ефект от химиотерапия, радиация или други форми на лечение.

Освен мозъчни тумори, леки когнитивни проблеми могат да възникнат и по други причини, като липса на витамини, следствие от прием на определени лекарства, съпътстваща поява на други здравословни състояния и др.

Умора

Лека умора от време на време е нормално, но не пренебрегвайте тези признаци:

– сте напълно изтощени през повечето време или през цялото време

– чувствате обща слабост и имате чувството, че крайниците ви натежават

– често заспивате през деня

– не успявате да се съсредоточите върху нещо

– раздразнителен си.

Силната умора може да е резултат от злокачествен мозъчен тумор, но обикновено не е първият симптом.

депресия

Депресията е често срещан симптом при хора, които са били диагностицирани с мозъчен тумор и може да се прояви като:

– чувства на тъга, които продължават по-дълго, отколкото изглежда нормално за ситуацията

– загуба на интерес към неща, които са ви харесвали

– липса на енергия, проблеми със съня , безсъние

– мисли за самонараняване или самоубийство

– чувство за вина или безполезност.

Гадене и повръщане

Гадене и повръщане могат да се появят в ранните стадии на заболяването, тъй като туморът причинява дисбаланс на хормоните или повишено налягане в мозъка. По-късно те могат да се появят като странични ефекти от химиотерапия или други форми на лечение.

Разбира се, можете да изпитате гадене и повръщане поради редица други причини, включително хранително отравяне, грип или бременност. Когато обаче е причинена от мозъчен тумор, т.нар снарядно повръщане .

Слабост и изтръпване

Чувството за обща слабост може да е резултат от борбата на тялото ви с тумора. Някои мозъчни тумори причиняват изтръпване на ръцете и краката.

Мускулна слабост или изтръпване обикновено се появява само от едната страна на тялото и може да показва тумор в определени области на мозъка. Слабостта или изтръпването също могат да бъдат странични ефекти от лечението на рак.

Симптоми в зависимост от местоположението на тумора

Някои симптоми могат да дадат представа къде може да е туморът в мозъка.

  Бpуклин загуби горната си устна при атака на куче,вижте нейната трансформация

Проблемите със зрението могат да бъдат резултат от тумор, разположен в или около хипофизната жлеза, зрителния нерв, тилния лоб или темпоралния лоб.

Трудностите при говорене, четене и писане могат да бъдат причинени от тумор близо до темпоралния лоб или теменния лоб.

Проблемите със слуха могат да бъдат причинени от тумор в близост до черепните нерви или темпоралния лоб.

Проблемите с преглъщането могат да показват наличието на тумор в близост до малкия мозък и в областта на черепните нерви.

Затрудненото движение на ръцете, стъпалата и краката или затрудненото ходене може да бъде причинено от тумор близо до малкия мозък, челния лоб или мозъчния ствол.

Проблемите с баланса могат да показват тумор близо до малкия мозък, мозъчния ствол или основата на мозъка.

Скованост на лицето, слабост или болка може да се появи при тумор, засягащ мозъчния ствол.

Причини за мозъчни тумори

Причината за мозъчните тумори обикновено е неизвестна. Има обаче рискови фактори, които могат да повлияят на вероятността човек да развие мозъчен тумор. Някои от тях включват:

– пол – мозъчните тумори са по-чести при мъжете

– възраст – мозъчните тумори са по-чести при деца и възрастни хора

– експозиция – те са свързани с определени вещества като разтворители и пестициди, нитрати, някои вируси като Epstein-Barr и цитомегаловирус (въпреки че все още няма достатъчно изследвания за това)

– фамилна анамнеза – около 5% от мозъчните тумори са свързани с генетични състояния или фактори.

Имайте предвид, че някой с тези рискови фактори може никога да не развие мозъчен тумор и обратното също е вярно.

Кога да посетя лекар?

Ако имате някой от гореспоменатите признаци и симптоми , непременно се консултирайте с лекар. Те не показват непременно, че това е мозъчен тумор, но могат да бъдат свързани с много други състояния, но е важно да се постави правилната диагноза. При много заболявания ранната диагностика означава по-добри шансове за излекуване.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *