петък , септември 20 2024

Ако не перете спалното си бельо поне веднъж седмично, вие сте изложени на риск от тези здравословни проблеми:

Въпреки че експертите съветват да сменяме чаршафите всяка седмица, много проучвания показват, че повечето хора все пак не го правят. Нередовната смяна и пране на спално бельо може да доведе до негативни последици за вашето здраве, а ето какви са опасностите.

Ако не спазвате правилата за миене поне веднъж седмично, дерматологът Алок Вий предупреждава, че мръсното спално бельо може да причини сърбеж по кожата, астматични пристъпи, сезонни алергии или обриви. И докато натрупаната мръсотия и пот могат значително да допринесат за тези симптоми, най-честият виновник са акарите, пише Best Life и съобщава Index Fit.

„Акарите са малки създания, които са много разпространени в повечето домакинства. Те не хапят, но могат да причинят кожни обриви , раздразнения и да влошат симптомите на алергия при много хора. Акарите могат да се размножават с висока скорост и могат да живеят изключително върху мъртви кожни клетки. Във всеки един момент може да има десетки хиляди, дори стотици хиляди акари, живеещи във вашия матрак и спално бельо. Дори и да не сте алергични към прахови акари, вероятно не искате да споделяте легло с хиляди от тях. „Редовното пране на спалното бельо може да помогне за това“, обясняват експертите.

За повечето хора се препоръчва миене веднъж седмично. Въпреки това експертите казват, че трябва да перете чаршафите си по-често.. Ако позволявате на домашни любимци да спят в леглото ви, ако имате алергии или астма. В тези случаи измиването на всеки три или четири дни може да намали риска от здравословни проблеми.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *